tiistai 26. elokuuta 2014

PUNAJUURESTA SÄMPYLÄKSI
 Tulin tavallista myöhemmin kotiin ja löysin keittiön työpöydältä liinalla peitetyn kulhon. Kurkkasin liinan alle ja wau!, siellä oli hyvää vauhtia kohoamassa punainen taikina. Sain ystävältäni pari päivää sitten pussillisen hänen itse kasvattamiaan punajuuria ja tyttäreni oli päättänyt leipoa punajuurisämpylöitä. Hienon värinen taikina vähän "haalistuu" uunissa, mutta kyllä sen paistamisen jälkeen vielä punaiseksi tunnistaa. Kovin voimakasta makua punajuuresta ei tule, mutta mehevyyttä kyllä. Resepti oli löytynyt Hellapoliisin sivuilta ja sillä nämä tehtiin. Samalla reseptillä voit tehdä joko sämpylöitä tai leipää. Päälle laitoimme kurpitsansiemeniä jo ihan värin takia, mutta ne eivät kovin hyvin pinnalla pysy.
Mikä voikaan olla parempaa iltapalaa kuin vastapaistetut, tuoreet sämpylät!
PUNAJUURISÄMPYLÄT

½ l vettä
½ hiiva (tai ½ pss kuivahiivaa)
suolaa
2 pienehköä punajuurta raasteena (raakaa)
1 rkl siirappia
3/4 dl oliiviöljyä
7 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
n. 2-3 dl vehnä- tai kauraleseitä

Pinnalle: unikonsiemeniä tai kurpitsansiemeniä

Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva ja suola. Tai jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhoihin ja neste saa olla n. 42 asteista.
Lisää joukkoon raastettu punajuuri, siirappi ja oliiviöljy.
Alusta joukkoon vehnäjauhot, ruisjauhot ja leseet, anna kohota liinan alla.
Leivo sämpylöiksi tai leiväksi. Me leikkasimme taikinapötköstä paloja ja nostelimme ne suoraan pellille pyörittelemättä.
Suihkauta päälle hieman vettä ja ripottele halutessasi päälle unikon- tai kurpitsansiemeniä.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti