sunnuntai 3. elokuuta 2014

VIIMEISEN LOMAPÄIVÄN MOUSSAKA
 Uskomatonta, että kuuden viikon loma on loppumassa. Viikot ovat menneet hujahtamalla kaikenlaisissa touhuissa ja itse asiassa on ihan mukava palata arkeen. Viimeisenä lomapäivänä tuli tehtyä fillarilenkki ja vähän pihahommia. Ja maattua.
Ruoka veikin sitten mielikuvamatkalle Kreikkaan. Kukaan selväpäinen ei tee hellepäivänä uunissa laatikkoruokia, mutta siitäkin huolimatta päätin tehdä kauniin munakoison innoittamana moussakaa. Siitäkin on monta mielipidettä, voiko moussakaan laittaa myös perunaa, mutta itse kyllä aina käytän munakoison ohella perunaa. Pitkä haudutus uunissa tekee ruoasta mehevää ja antaa makujen tasaantua. Ihana tuoksu leviää uunista koko taloon. Sitten ei olekaan enää muuta ongelmaa kuin se, että malttaako odottaa sen aikaa ettei ruoka polta suuta rakkuloille.
MOUSSAKA

1 munakoiso (n. 400 g)
4 isoa, jauhoista perunaa
400 g jauhelihaa (lampaan tai naudan)
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
½ suippopaprika
suolaa
½ tl rosmariinia
½ tl oreganoa
2 dl paseerattua tomaattia
½ dl vettä
Kastike
2 rkl öljyä/margariinia
4 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
2 dl ruokakermaa
suolaa
muskottipähkinää
1 muna
2 dl juustoraastetta

Viipaloi munakoiso ja laita viipaleet vierekkäin leikkuulaudalle. Ripottele päälle suolaa ja anna olla sen aikaa, kunnes on aika laittaa ne uunivuokaan.
Kuori ja viipaloi perunat ohueksi ja laita kylmään veteen odottamaan.
Pilko sipuli, valkosipuli ja paprika pieniksi kuutioiksi. Ruskista jauheliha ja lisää sekaan sipulit ja paprika. Sekoittele ja anna vähän pehmetä. Mausta ja kaada sekaan paseerattu tomaatti ja huuhtele loput veden avulla sekaan ja anna muhia sen aikaa miedolla lämmöllä, kun teet juustokastikkeen.
Anna margariinin sulaa kattilassa ja lisää sekaan jauhot. Sekoita. Lisää maito koko ajan sekoittaen vähän kerrallaan, että kastike aina sakenee välillä. Lisää lopuksi kerma ja sekoita. Mausta suolalla ja muskotilla ja ota kattila pois liedeltä. Sekoita sekaan rikottu muna nopeasti. Lisää juustoraasteesta reilu puolet ja anna sulaa kastikkeeseen.
Pyyhi "itketetyt" munakoisot. Kaada vesi pois perunoista.
Laita kaikki perunat uunivuoan pohjalle ja muutama munakoiso myös. Kaada päälle jauhelihakastike. Laita päälle munakoisot siten, että vuoan pinta on täynnä munakoisoja. Kaada päälle juustokastike.
Laita vuoka 200 C uuniin ja anna olla noin tunnin. Itse laitan parinkymmenen minuutin kuluttua päälle folion, ettei pinta kärähdä. Ota folio tunnin kuluttua pois, ripottele päälle loppu juustoraaste ja anna olla n. 10-15 min vielä uunissa.
Ota vuoka pois uunista ja anna ruoan levähtää hetken ennen tarjoilua.


2 kommenttia:

  1. Näyttääpä herkulliselta! Pitäisi tehdä taas pitkästä aikaa... vuosien :)

    VastaaPoista