sunnuntai 10. elokuuta 2014

ENSIMMÄISET OMENAT PIIRAKKAAN
 Helteinen elokuu meneillään ja satoa alkaa tulla. Omenapuut ovat uhkaavan täynnä omppuja, oksat suorastaan valuvat maahan asti hedelmien painosta. Kuiva heinäkuu on tehnyt sen, että omenat ovat aika pieniä ja osa putoilee raakana nurmelle. 

Päätin ottaa riskin ja poimia suoraan puusta muutaman raakileen ja tehdä elokuun ensimmäisen omenapiirakan. Reseptistä tulee aika iso piirakka ja itse teinkin tänään vähän pienemmän.
Aurinkoisen terassin lämmössä oli ihanaa nauttia päiväkahvista ja tuoreesta piirakasta ja tilkasta kermalikööriä!
OMENAINEN PIIRAKKA

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 dl juoksevaa tai sulatettua margariinia
Lisää puoleen taikinaan:
1 prk (150 g) vaniljajugurttia
(tai maustamatonta jugurttia + vaniljasokeria)
1 muna
Päälle:
½ l omenakuutioita
2 prk maitorahkaa tai kermaviiliä
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
3 munaa
Pinnalle:
½ pohjataikinan muruseosta

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon margariini. Jaa seos kahteen osaan ja sekoita toiseen puoleen taikinasta jugurtti ja kananmuna. Kaada se puoli taikinasta, johon jugurtti on lisätty, piirakkavuokaan (vähintään 30 cm halk. tai suorakaiteen malliseen). Itse käytän tässä aina leivinpaperia pohjalla.
Kuori ja kuutioi omenat. Ripottele ne pohjan päälle.
Mausta rahka tai kermaviili sokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon munat. Levitä rahkaseos omenakuutioiden päälle ja ripottele vielä pinnalle loppu murutaikina.
Paista 200 C uunissa, alatasolla n. 40 min.
Parasta jäähtyneenä, jolloin maut ehtivät tasaantua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti