sunnuntai 19. elokuuta 2012


MAMMAN MARJAPIIRAKKAA ERI TAVOIN

Mamman marjapiirakka on varmasti yksi helpoimpia ja suosituimpia piirakkareseptejä, ainakin omassa käytössäni. Nopea ja hyvä pohja ja päällisiä voi varioida kauden mukaan. Toukokuussa bloggasin banaani-raparperitäytteestä ja tänään on vuorossa omena ja karviainen. Varsinkin karviaisen käyttäminen on ollut meillä aika vähäistä - syödään suoraan pensaista tai kerätään kippoon ja otetaan töihin mukaan välipalaksi tai viedään ystäville syötäväksi. Hilloke on kuitenkin helppo tehdä ja käyttöä riittää esim. puuron tai jäätelön päälle tai piirakoihin täytteeksi.
Alla siis uudestaan peruspiirakkaresepti eri täytevariaatioilla.


KARVIAISSOSE/-HILLOKE

- puhdistettuja karviaisia kattilaan niin paljon kun haluaa, vettä pohjalle, keitetään jonkun aikaa (n. 10-20 min. kunnes alkavat mennä rikki), lisätään hillosokeria tai tavallista maun mukaan - jäähdytetään hillo/sose
- sose käy hyvin esim. puuron päälle tai jäätelön seuraksi


MAMMAN MARJAPIIRAKKA

Pohja:
150 g maragariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta


 - nypitään tai sekoitetaan monitoimikoneessa, painellaan piirakkavuoan pohjalle

Täyte 1:
- levitetään pohjalle 1-2 banaania viipaleina ja karviaissosetta sopivasti eli maun mukaan
tai
Täyte 2:
- omenoita (talviomenat ovat sopivan hapokkaita ja meheviä) viipaleina ja päälle kanelia

Päälle: 
2 dl kermaviiliä
½ dl sokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria
- sekoitetaan keskenään ja levitetään päällimmäiseksi
- paistetaan uunissa 200 C n. 30 min
- nautitaan jäähtyneenä



Karviaispiirakka


Omenapiirakka



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti