sunnuntai 6. tammikuuta 2013

NAUDANLIHAA KÄÄRYLEINÄ
 
 Joulunajan pitkä lomani on loppumaisillaan ja kokkailut palaavat taas arkeen. Usein pitää tehdä jotain nopeaa ja helppoa arki-illoiksi, kun perhe sinkoilee harratuksiinsa - kuka mihinkin aikaan ja suuntaan. Mutta tänään oli vielä aikaa väkerrellä.

Tutkailin taas kauppojen ilmaisreseptilehtisiä ja bongasin tällä kertaa naudanlihakääryleet Yhteishyvän tammikuun ruokalehdestä. Joskus kauan sitten olen tehnyt lihakääryleitä, joten nyt oli taas aika kokeilla, mitä perhe tykkää tämmöisistä. Täytteenä pekonia, sipulia, luumuja ja persiljaa... kuulosti tosi hyvältä jo etukäteen! Vähän tuunailin reseptiä eli aina sen mukaan, mitä ja kuinka paljon kaapista löytyy.

NAUDANLIHAKÄÄRYLEET PEKONILLA JA LUUMULLA
 
n. 600 g naudan paistia tai ulkofilettä
suolaa
mustapippuria
Täyte
muutama viipale pekonia (minulla oli tänään 3)
1 sipuli
pehmeitä kuivattuja luumuja (1 / lihaviipale)
silputtua persiljaa
cocktail-tikkuja sulkemiseen
Kastike
3dl vettä
1½ dl punaviiniä tai 1 lihaliemikuutio, jota itse käytin tänään
1 rkl soijakastiketta
vajaa 1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl kuivattua timjamia
Suurustustamiseen
2 dl ruokakermaa
2 rkl vehnäjauhoja
Leikkaa liha poikkisyin viipaleiksi. Nuiji viipaleet käsin ohuiksi ja mausta ne suolalla ja pippurilla.
Silppua pekoni saksilla ja paista se rapeaksi. Ota pekoni pois pannulta. Silppua sipuli ja kuullota se pekonin rasvassa.
Nosta lihaviipaleille pekoni-sipuliseosta, pienittyjä luumuja ja silputtua persiljaa. Kääri rullalla ja kiinnitä cocktail-tikuilla.
Ruskista kääryleet voissa pannulla ja nosta kannelliseen pataan tai kattilaan. Lisää kastikeaineet, pannun huuhdeliemi ja hauduta kannen alla lihasta riippuen ½-1 tunti, kunnes liha on mureaa.
Ota kääryleet pois liemestä. Sekoita jauhot kermaan ja kaada se liemeen. Keitä sekoitellen viitisen minuuttia. Tarkista maku. Lisää kääryleet, joista olet poistanut tikut, takaisin kastikkeeseen.
Tarjoa perunamuhennoksen ja suolakurkkujen kanssa.
 Lisää ruskistettu pekoni kuullotettujen sipulien sekaan pannulle.
 Laita kaikki aineet valmiiksi työpöydälle kippoihin. 
Jaa täyte lihoille tasaisesti ja kääri rullalle.
 Ruskista cocktail-tikuilla kiinnitetyt kääryleet pannussa.
 Hauduta lihakääryleitä puolesta tunnista tuntiin, kunnes liha on mureaa.
 Suurusta kastike vehnäjauhoihin sekoitetulla kermalla ja laita lihat takaisin kastikkeen joukkoon.
 


2 kommenttia: