lauantai 19. tammikuuta 2013

PULLAPÄIVÄ
 Tulevan alkuviikon syntymäpäiväsankari sai toivoa viikonlopun leivonnaisen ja odottelin, että pääsen leipomaan jotain ihanaa täytekakkua...No, yllätys oli suuri, kun toiveena oli: pullaa! Viineripullia kanelitäytteellä tarkemmin sanoen. Tein siis pitkästä aikaa pullataikinan ja siitä viinereitä. Puolesta taikinasta kanelitäytteisiä ja puolesta taikinasta vaniljasokeritäytteisiä. Ihana tuoksu on tällä hetkellä kotona ja tuore pulla kahvin kanssa maistuu niii-iin hyvälle! 
 
VIINERIPULLAT (n. 16-20 kpl)
 
3 dl maitoa
75 g margariinia
1 tl kardemummaa
3/4 dl sokeria
½ tl suolaa
1 muna
n. 8 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
 
Väliin
 
margariinia
sokeria
vaniljasokeria
kanelia
 
Päälle
 
kananmunaa
raesokeria
 
Kummenna maito (n. 42 C). Itse laitan maidon yleensä mikroon minuutiksi ja se on silloin aika sopivaa. Sulata margariini. Riko kananmuna pienessä lasissa ja sekoita rakenne rikki. Älä käytä koko munaa taikinaa, vaan jätä vähän voitelua varten.
Laita kulhoon yhtä aikaa kaikki aineet (muista jättää kanamunaa voiteluun), hiiva sekoitettuna jauhoihin. Laita jauhoista ensin reilu 6 desiä.
Taikinan vaivaaminen käy kaikkein helpoimmin monitoimikoneella, mutta käsin vaivaamalla saa samalla lihastreeniä! Lisää jauhoja niin kauan kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista, mutta ei ole vielä ihan tiivistä. Anna kohota noin tunnin.
 
Leivo taikinasta joko pyöreitä pullia, korvapuusteja tai viinereitä. Anna kohota vielä hetken aikaa pellillä. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria.
Paista 225 C noin 15 minuuttia.
 

 Kauli taikina viinereille suorakaiteen muotoiseksi levyksi (puoli taikinaa kerrallaan). Levitä 2/3 osalle leivontamargariinia, sokeria ja vaniljasokeria (halutessasi myös kanelia).
 Taita levy kuvan osoittamalla tavalla, ensin voitelematon puoli ja sitten voideltu puoli keskustaan päin.
 Leikkaa parin sentin paksuisiksi suikaleiksi.
 Ota kiinni suikaleitten päistä ja käännä eri suuntiin kierteelle.
 Käännä kierteellä oleva suikale solmuksi.
 Laita leivinpaperilla suojatulle pellille, voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria.
Paista kauniin värisiksi ja nauti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti