lauantai 26. tammikuuta 2013

ATERIA ALUSTA LOPPUUN
KALAA, LIHAA, MARJOJA
 Viikonloppuna ruokien suunnittelu on osa nautintoa. Mitä aineksia ostaisi, mitä niistä tekisi, tai päinvastoin, mitä tekisi ja sen jälkeen ostamaan aineksia. Tämän päivän alkuruoan idea lähti aamuteeveen ruokaosiosta. Tai oikeammin siihen valitusta viinistä. Ohjelmassa puhuttiin Rieslingistä, sen hapokkuudesta ja sopivuudesta kalaruokien kanssa. Joten ensin ostamaan viiniä ja sitten miettimään, mitä sen kanssa tekisi.
Päädyin ostamaan palan lohta ja sen jälkeen nettisurffailua teemalla "alkuruoka lohi". Kaikenlaisia reseptejä olisi tarjolla, mutta päädyin vähän samantapaiseen alkuruokaan kuin olen tehnyt aiemmin reseptillä limemarinoitua lohta. Tämä oli melkein parempaa, ainakin maistui kaikille syöjille hyvin.
Lohta oli sen verran iso pala (n. 850 g), että sain tehtyä huomiseksi valmiiksi lohikiusauksen myös, kätevää siis.
Pääruokana ulkofilepihvejä koko armeijalle ja kukkakaali-parsakaali-gratiinia, nam. Siinä ei perunaa ehdi kukaan kaivata.
Ja jälkiruokana aikaisemminkin tekemääni keksinmuru-vaniljavaahto-marjakimaraa. Tasoittaa hyvin ruoan täyttämää vatsaa ja tuo kesän maut kielelle. Aikamoinen herkutteluilta siis!
Kalasta riitti sekä tämän päivän alkuruokaan kuutiot että huomiseen lohikiusaukseen viipaleet.
 
 APPELSIINI-CHILI-MARIONOITU LOHI

500 g lohta nahattomana ja ruodottomana
3 rkl            oliiviöljyä
          
Marinadi
2 tl korianterinsiemeniä
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
 
 
1 appelsiinin kuori ja puristettu mehu
1 rkl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa

Kuutioi lohi kahteentoista palaan (3 / ruokailija). Kuumenna ruokalusikallinen öljyä pannulla, ja paista palat joka sivulta niin, että ne jäävät sisältä punertaviksi. Nosta palat tarjoiluvuokaan.

Paahda korianterin siemeniä hetki kuivalla pannulla. Murskaa siemenet kevyesti morttelissa. Viipaloi valkosipulinkynnet ohuiksi lastuiksi, halkaise chili, poista siemenet ja kanta ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja lisää joukkoon 2 rkl öljyä.

Valuta marinadi lohipalojen päälle. Anna maustua viileässä muutaman tunnin ajan. Tarjoile alkupalana rapeiden salaatinlehtien ja paahdetun saaristolaisleivän kera.
 Kaada marinaadi kalojen päälle ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

 Leikkaa tunnin verran huoneenlämmössä ollut naudan ulkofile pihveiksi ja mausta ruohitulla mustapippurilla ja sormisuolalla ennen paistamista.
Tarjoa paistetut pihvit kukkakaali-parsakaali-gratiinin kanssa.
 
KUKKAKAALI-PARSAKAALI-GRATIINI
 
1 kukkakaali
1 parsakaali
 
3 rkl margariinia
3 rkl vehnäjauhoa
n. 4-5 dl maitoa
suolaa
valkopippuria
juustoraastetta
 
Keitä kukkakaali ja parsakaali runsaassa vedessä melkein kypsäksi (n. 15-20 min). Kaada vesi pois. Kaada kaalit uunivuokaan.
Valmista kaalien kiehuessa kastike.
Sulata kattilassa margariini ja lisää joukkoon vehnäjauhot. Sekoita koko ajan ja anna kypsyä samalla muutaman minuutin ajan. Kaada joukkoon maitoa pikkuhiljaa sekoittaen samalla koko ajan ettei maito pala pohjaan. Sekoita joukkoon suola, valkopippuri ja juustoraaste. Anna juuston sulaa. Kaada kastike kaalien päälle.
Paista gratiinia uunissa 200 C n. 20-30 min.

Jälkiruokana: laita lasin pohjalle murustettuja kaurakeksejä, laita seuraavaksi vähän sulaneita mustikoita ja mansikoita, seuraavaksi   1 dl vaahdotettua kermaa, johon on sekoitettu 1 prk vaniljarahkaa,  ½ dl sokeria ja 1 tl vaniljasokeria, sen jälkeen vielä marjoja ja päälle vähän keksimuruja.
Ja tästä se ajatus sitten lähti!
 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti