torstai 10. tammikuuta 2013

SUOLAISIA PIIRAKOITA
ilman kanamunaa
 Työkaverini Tiina mietti ja kyseli kananmunattomien leivonnaisten reseptejä päivällä. Heillä on keväällä tulossa juhlat ja tarjoilujen miettiminen on jo täydessä vauhdissa. Sitä paitsi pitäähän niitä leivonnaisia kokeilla ja maistella etukäteen, että tietää mitä haluaa tehdä tarjolle juhlapäivänä.
 
No, tämä perusresepti kulkee meillä Mummin lihapiirakan nimellä, mutta äitini mukaan se on Arkipäivän lihapiirakka. Nimestä viis, helppo tehdä, riittoisa juhlatarjottava, kätevä varioida eri täytteillä ja maistuu yleensä kaikille, lapsista vanhuksiin.
Ihan otsikon mukaisesti en tätä tänään tehnyt, sillä yksi kolmesta täyteversiosta on muna-riisi tyttäreni toiveesta :)
Tästä määrästä tein puolikkaasta taikinasta jauheliha-riisipiirakan, 1/4 taikinasta muna-riisipiirakan ja 1/4 taikinasta porkkana-riisipiirakan. Keitin kahdesta desistä riisiä riisit kaikkiin täytteisiin yhteensä. 
 
MUMMIN LIHAPIIRAKKA
 
125 g leivontamargariinia
6 dl vehnäjauhoja (osa jauhoista voi olla jotain terveellisempiäkin)
2 tl kuivahiivaa tai tavallista hiivaa
½ tl suolaa
1 dl ruokakermaa
2 dl maitoa
 
Sekoita muruksi margariini ja jauhot, joihin on sekoitettu hiiva ja suola. Lisää kerma-maitoseos nopeasti sekoittaen. Teen itse taikinan monitoimikoneen leikkuuterällä. Se on nopea ja paras tapa saada taikina nopeasti sekaisin vaivaamatta sitä.
 
Täytteet:
2 dl riisiä keitetään ylikypsäksi eli saa vähän puuroutua.
Riisistä riittää kaikkiin täytteisiin.
 
Täyte 1
250 g jauhelihaa
1 pieni sipuli
suolaa
maustepippuria
puolet riisistä
 
Paista jauhelihat ja sipuli pannussa. Mausta. Sekoita riisin kanssa.
 
Täyte 2
2 keskikoista porkkanaa
1/4 riisistä
suolaa
valkopippuria
muskottipähkinää
 
Kuori ja raasta porkkana. Kuullota pannulla voin kanssa vähän aikaa. Mausta ja sekoita riisin kanssa.
 
Täyte 3
1 kananmuna
1/4 riisistä
suolaa
valkopippuria
 
Keitä kananmuna kovaksi. Pilko se haarukalla silpuksi. Mausta ja sekoita riisin kanssa.
 
Jaa taikina ensin puoliksi ja sitten toinen puolikas vielä puoliksi.
 
1) Kauli isompi taikina ohueksi levyksi, nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille ja laita jauheliha-riisitäytettä puolikkaalle taikinalevylle. Kostuta reunat vedellä ja käännä taikinan toinen puoli liha-riisiseoksen päälle. Painele reunat hyvin kiinni ja taita vähän reunoja piirakan alle.
Voit halutessasi voidella pinnan kananmunalla. Pistele kansi myös haarukalla reikäiseksi.
2) Kauli toinen pienemmistä taikinoista myös levyksi, laita puolelle taikinalevylle porkkana-riisitäytettä ja käännä kansi kiinni. Pistele tai painele pieniä viiltoja taikinapyörällä.
3) Kauli toinen pienemmistä taikinoista levyksi, laita puolelle taikinalevylle muna-riisitäytettä ja käännä kansi kiinni. Voitele ja pistele haarukalla.
 
Paista uunissa 200 C n. 20-30 minuuttia

 Tee täytteet valmiiksi. Jauheliha-riisiseosta jäi vähän yli, mutta se maistuu ihan sellaisenaankin. Mausta täytteet hyvin, sillä taikina itsessään on aika mauton ja vie täytteiltäkin makua.
 Kauli ja nosta taikina pellille, jossa se on helppo täyttää ja kääntää toinen puoli taikinasta kanneksi.
 Voitelin kaksi piirakoista kananmunalla ja yhden laktoosittomalla maidolla.
Lopputulos on kauniin kullanruskea huolimatta siitä, millä piirakat on voideltu. Ihanan makuisia piirakoita!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti