perjantai 28. joulukuuta 2018

JOULUN JÄLKEEN: HÄVIKISTÄ HERKUKSI
 Jouluruokia voi syödä vain juuri sen verran, että vielä maistuu hyvältä ja mieli tekisi vähän lisää. Mutta kun stoppi tulee, niin se tulee.
 Ja usein silloin on vielä jäljellä vähän kaikkia ruokia, joita ei todellakaan heitetä pois. Silloin alkaa tuunaus. Kaloja saa upotettua erilaisiin piirakoihin ( vaikka tähän kylmäsavulohipiirakkaan ) ja piirakoita voi sitten pakastaa tulevaa käyttöä varten, jos ei heti tee mieli syödä kaikkea.

 Kinkusta saa myös piirakkaa tai pizzaa tai hernekeittoa tai niinkuin eilen tein: munakasta. Kuutioin muutaman viipaleen kinkkua pieniksi, paistoin vähän aikaa pannulla, kaadoin sekaan kolme kevyesti vatkattua munaa, jotka olin maustanut suolalla ja mustapippurilla. Sekoittelin vähän aikaa ja laitoin kannen päälle (aika mieto lämpö). Vähän ajan kuluttua, kun munakas oli aika hyytynyt, käänsin sen kannen avulla, laitoin päälle viipaleiksi leikattuja tomaatteja ja juustoraastetta. Vähäksi aikaa vielä kansi kiinni, että juusto ehti vähän sulaa ja ta-daa: tarjolle!

 Olen aiempina vuosina tehnyt myös kinkusta karamellipossua ja porkkanalaatikosta rieskoja. Linkit alla:








Linkki karamellipossuun








Linkki laatikoista tehtyihin rieskoihin










 Tänään päätin siirtyä kinkusta jauhelihaan ja tehdä perinteisiä jauhelihapihvejä. Loput laatikkoruoat olivat kuitenkin vielä jääkapissa ja niistä päätin tehdä kasvispihvejä. Tarjosin pihvit kermaviilin kanssa, jotka olin maustanut suolalla, sokerilla, mustapippurilla ja sitruunamehulla.
Massat saavat levätä vähän aikaa, että jauhot turpoavat sopivasti ja saat muotoiltua massasta pihvejä lusikalla.

PUNAJUURI-AURA-KASVISPIHVIT

n. pienen foliovuoan verran Aura-punajuuri-laatikkoa
1 muna
1 rkl perunajauhoja 
1/2 dl korppujauhoja
1/2 tl suolaa
öljyä/voita paistamiseen

 Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna jauhojen turvota vähän aikaa massan seassa. 
 Ota lusikalla massaa ja painele pannulle pihveiksi. Paista aika miedolla lämmöllä, etteivät pihvit pala mustiksi. Anna paistua molemmilta puolilta reilu viisi minuuttia.
Paista pihvit miedolla lämmöllä kypsiksi.


PERUNA-PORKKANA-KASVISPIHVIT

yhteensä n. 5 dl (reilu pieni foliovuoka) peruna- ja porkkanalaatikoita (tai vain toista)
1/2 dl korppujauhoja
2-3 rkl parmesan-raastetta (voi jättää pois, jos ei satu olemaan)
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
Kuorruttamiseen:
korppujauhoja
öljyä/voita paistamiseen

 Sekoita kaikki aineet sekaisin ja anna jauhojen turvota vähän aikaa massan seassa. 
 Laita lautaselle korppujauhoja ohut kerros ja nostele kahdella lusikalla lautaselle massaa, jotka painelet kevyesti pihvin muotoon. Ripottele myös pihvien päälle korppujauhoja.
 Nosta pihvit varovasti lettupannuun tai tavalliseen paistinpannuun ja painele kevyesti muotoon. Käytä reilusti öljyä tai voita tai niiden sekoitusta paistamiseen. Paista miedolla lämmöllä molemmilta puolin reilu viisi minuuttia, kunnes pinta on rapea.
Lettupannulla saat tasakokoisia pihvejä helposti.
Korppujauhot tekevät pinnan rapeaksi ja sisus jää kuitenkin ihanan pehmeäksi.
Nauti pihvit maustetun kermaviilikastikkeen ja vaikka raejuuston kanssa. Salaattikin olisi ollut hyvä lisä tälle ruoalle.
Tuunaamisiin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti