keskiviikko 16. marraskuuta 2016

KYLMÄSAVULOHIPIIRAKKA
 Pitkästä aikaa tuli tehtyä iltapalaksi suolaista piirakkaa. Idea ja toteutus tarttui käsiin K-ruokalehdestä ja sen hyvän näköisestä kuvasta. 
 Oma toteutukseni piirakasta oli pikkaisen paistuneempi versio ja suolaakin lorahti hiukkasen liikaa - ei aina kaikki voi onnistua ihan nappiin. Ensi kerralla siis täytyy tsempata suolan suhteen ja laittaa uunin esilämmitysvaihe pois ja normilämpö päälle ja... Keskustelimme juuri viikonloppuna äitini kanssa dementiasta ja hohhoijaa! kyllä tämä omakin tohellus välillä mietityttää 😂 Täytyy vain uskoa, että kaikki vähän unohtelevat jotain joskus ja keittiössä varsinkin! 
 Mutta ruispohja maistui siis hyvälle ja jos vähän syödessä siristelikin silmiä ja suipisti suuta, ei sitä suolaisuuttakaan niin kovasti huomannut - ehkä. Korkeintaan siinä vaiheessa, kun yöllä heräsi vielä hirveään janoon, tuli mietittyä, että ensi kerralla... 
KYLMÄSAVULOHIPIIRAKKA

Pohja:
2 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
100g voita tai margariinia
2 rkl vettä
Täyte:
1 pkt (150 g) kylmäsavulohta
100 g purjoa tai kevätsipulia
1 pieni salottisipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 tl sitruunankuorta raastettuna
1/2-1 dl tillisilppua
150 g juustoraastetta
3 munaa
1 tlk (150 g) créme fraichea tai kermaviiliä
1 dl kevytmaitoa
1/2 tl mustapippuria
(suolaa hyppysellinen)

 Sekoita keskenään jauhot, suola ja pehmeä rasva. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja laita vuoka jääkaappiin vartiksi.
 Pistele pohja haarukalla ja paista 200 C uunissa n. 10 minuuttia.
 Kuutioi kylmäsavulohi, leikkaa halkaistu ja huuhdeltu purjo ohuiksi suikaleiksi ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.
 Levitä täytteet tasaisesti esipaistetulle pohjalle. Ripottele tillisilppu ja juustoraaste päälle.
 Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita joukkoon creme fraiche ja maito. Lisää mausteet ja sekoita.
 Kaada seos tasaisesti vuokaan. Paista 200 C n. 30 minuuttia uunin alatasolla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti