MASTER CHEF -KOKEILUJA
- vuorossa suklaapallo
Hankin vähän aikaa sitten puoli vahingossa pari Tupperwaren silikonimuottilevyä. Tiedättehän niitä sellaisia, joilla MasterChef -ohjelmissa tehdään kaikenlaisia puolipallon muotoisia jälkiruokia. Siellä ne sitten olivat kaapissa vainoamassa minua, kun oli joulun välipäivien aika ja olin jo tarpeeksi maannut ja syönyt herkkuja. Piti valita, menenkö ottamaan päivänokoset vai aloittaisinko keittiörupeaman... Ja siitä se sitten lähti.
Televisiossa kaikki laitetaan sujumaan tunnissa ja kyllähän ne kokkiohjelmien kilpailijat heiluvat hiki otsalla, että saavat kaiken valmiiksi. Itse otin vähän rennomman asenteen ja käytin kaksi ja puoli tuntia tämän jälkiruoan valmistamiseen. Harrastuksensa kullakin, vai mitä!
Nämä puolipallon muotoiset muotit saivat siis tämän kaiken aikaan. Käytin lisäksi vähän pienempiä, tyttäreni suklaamuotteja, joista tein palloille "sydämet". Tosin osan kaiversin pienellä palloraudalla ja pääsin helpommalla.
No mitä kaikkea tähän jälkkäriin sitten tuli? No tietenkin se haastavin eli ohut suklaakuori ja sen sisälle suklaamoussea ja sen sisälle tuo "sydän" mansikkahyytelöstä. Pallon alle suklaakakkua ja ympärille marenkia ja lemon curdia.
Kaikkia suklaapalloja en saanut ihan ehjänä muoteista, mutta makuunhan se ei vaikuttanut. Kaiken kaikkiaan annos oli aika makea pläjäys, mutta lemon curd vähän tasapainotti makeutta. Tein yhteensä kuusi annosta, sillä kovin pieniä määriä on aika haasteellista tehdä. Joitain aineksia jäi vielä vähän yli, joita sitten seuraavana päivänä syötiin sellaisenaan.
Tee tässä järjestyksessä:
MANSIKKAHYYTELÖN VALMISTAMINEN
(tai käytä esim. valmista mansikkamarmeladia)
n. 1 1/2 dl mansikoita paloina
n. 1/2 dl vettä
n. 1/2 dl hyytelösokeria
Voit käyttää joko tuoreita tai pakastettuja mansikoita. Laita mansikat ja vesi kattilaan ja anna kiehua hiljakseen, kunnes mansikat pehmenevät. Soseuta sauvasekoittajalla tasaiseksi.
Laita kattila uudelleen liedelle ja lisää hyytelösokeria. Sekoita samalla, kun seos kiehuu hiljakseen ja paksunee. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä vähän. Laita hyytelöä pieniin silikonimuotteihin ja/tai loppu massa juomalasiin. Laita jääkaappiin kylmettymään.
LEMON CURDIN VALMISTAMINEN
(tai voit käyttää kaupan valmista)
1 sitruuna (mehu + kuoret)
1 muna
40 gr voita
Raasta sitruunasta kuori hienolla terällä ja puserra sitruunasta mehu. Sekoita tomusokeri ja munat sekä mehu ja kuoriraaste kattilassa ja keitä keskilämmöllä rauhallisesti vatkaten niin että munat kypsyvät. Lisää voi joukkoon, sekoita ja anna jäähtyä. Kaada esim. lasipurkkiin ja laita jääkaappiin.
SUKLAAMUOTTIEN "VALAMINEN"
n. 100 g tummaa suklaata
Sulata suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa varovasti, kunnes se on juoksevaa ja tasaista.
Laita suklaata muottien pohjalla ja yritä saada valutettua suklaa puolipallojen sisäpinnalle.
Minulla se ei oikein onnistunut vaan suklaa valui vähän jähmeästi, joten levitin suklaan varoen pienellä nuolijalla. Toimi kuitenkin aika hyvin!
Laita suklaa muoteissaan jääkaappiin tasaiselle alustalle jähmettymään.
SUKLAAMOUSSEN VALMISTUS
120 g erilaisia suklaita (minulla tummaa ja maitosuklaata, voit myös käyttää muoteista yli jääneen sulan suklaan tässä lisänä)
2 rkl voita
2 dl kuohukermaa
1-2 rkl tomusokeria
Sulata suklaa tai suklaat samoin kuin edellä. Lisää voi sulaan suklaaseokseen ja sekoita hyvin. Anna jäähtyä ja vatkaa sillä aikaa kerma pehmeäksi vaahdoksi.
Kaada jäähtynyt suklaaseos kermavaahdon joukkoon ja sekoita varoen tasaiseksi. Mausta sokerilla.
LAITA suklaamoussea jääkaapista otettuihin, puolipallon muotoisiin kovettuneisiin suklaamuotteihin ja laita muotti alustan kanssa n. 10 minuutiksi pakastimeen, että mousse vähän jähmettyy.
OTA moussemuotit pakastimesta ja mansikkahyytelöt jääkaapista. KOVERRA moussen keskelle pienet kolot ja täytä ne mansikkahyytelöllä.
Koverra ensin suklaamoussea ja täytä kolo joko silikonimuoteissa olevilla mansikkahyytelöillä tai...
...käytä pallorautaa ja koverra lasista hyytelöä moussen keskelle.
TÄYTÄ pinta mansikkahyytelön kohdalta pois otetulla moussella, että saat tasaiset mousset.
Laita mousset takaisin pakastimeen n. 20 minuutiksi ja nosta sen jälkeen jääkaappiin siihen asti, kunnes tarjoilet ne (väh. 1-2 tunniksi).
TEE MARENGIT
(tai käytä kaupan valmiita)
1 kananmunan valkuainen
1/2 dl erikoishienoa sokeria
Vatkaa valkuainen ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Laita massa pursotuspussiin ja pursota marenkia pellille joko pieniksi ruusukkeiksi tai isommaksi levyksi.
Paista n. 100 C uunissa n. 45 min. Itselläni marengit paistuivat vaalean ruskeiksi vaikka ajatus oli, että ne olisivat olleet valkoisia valmiina. Marengit eivät myöskään olleet täysin kovettuneita tuon ajan puitteissa, joten käänsin uunista virrat pois ja laitoin luukun vähän raolleen ja annoin marenkien olla vielä puolisen tuntia jälkilämmössä.
Pursotin marengit pieniksi ruusukkeiksi, joista sitten osan murskasin annokseen ja osan jätin kokonaisiksi.
TEE pieni KAKKULEVY
2 munaa
3/4 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 reilu rkl kaakaojauhetta
Vatkaa munat ja sokeri kunnolla kovaksi vaahdoksi. Lisää jauhot ja jauheet siivilän läpi vaahtoon ja kääntele varoen sekaisin.
Kaada massa leivinpaperilla vuoratulle uunipellille (n. 15 x 20 cm) ja paista 200 C uunissa n. 8 minuuttia.
Ota levy pois uunista ja kumoa toiselle leivinpaperille, jolle olet ripotellut sokeria (ettei levy tartu siihen kiinni).
JA LOPUKSI JA VIHDOIN:
KOKOA ANNOKSET
Ihan ensin painele puolipallot irti muoteista.
Helpoimmin ne irtosivat, kun painoin suoraan keskeltä kupua. Kun yritin irrottaa reunasta alkaen, kuului vain ratinaa, kun suklaa halkeili. Näistä huomaa myös, että joissain muoteissa on ollut liian vähän suklaata aluksi. Mutta hei! ensimmäinen kerta!
1) Paina sen jälkeen kakkulevyistä rengasmuotilla irti pyöreä alusta ja laita se ensimmäisenä lautaselle.
2) Nosta päälle suklaamoussepallo.
3) Murskaa marenkia lautaselle pallon ympärille ja asettele myös muutama kokonainen marenki annokseen.
4) Ota lemon curd ja lusikoi sitä esim. pieneen minigrip -pussiin. leikkaa kulmaan aukko ja pursota lemon curdia muutama nokare reunoille.
5) Tarjoile ja nauti!
Jep, oli kyllä kaiken vaivan väärti. Nautin suunnittelemisesta ja nautin tekemisestä. Nautin myös siitä, että sain viedä naapuriin pari maistiaista (niin emme syöneet kaikkia kuutta itse vaan pari annosta meni naapureille). Ja nautin jo siitäkin, kun mietin, että mitä seuraavaksi kokeilisin!
Ihan pian vaihtuu vuosi ja on uudet kokkailut edessä.
Toivottavasti teillä on ollut mahtava ruokavuosi - minulla ainakin.
Katsotaan mitä Uusi Vuosi 2019 tuo tullessaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti