keskiviikko 26. joulukuuta 2018

JOULUAATON TUNNELMIA
 Jouluaattoaamun sininen hämärä muuttuu pikkuhiljaa lumiseksi kirkkaudeksi. Yllättävä, kirkas kuu näkyy keittiön ikkunasta kuin kutsuen päivää valkenemaan. Pensaiden oksat notkuvat runollisesti lumikuorman alla ja pikkulinnut lentelevät sinne tänne.

Perinteiset joulusaunat, riisipuurot, joulurauhanjulistukset käydään läpi yksi kerrallaan - niin kuin joka vuosi, vuosi toisensa jälkeen. 

Meidän tiemme käy aattona vanhempieni luokse, jonne kokoontuvat vanhempieni ja oman perheeni lisäksi sisareni perheineen. Meitä on 11 paikalla, vain sisareni poika on reissussa. On se aika, kun lapsista on kasvanut nuoria ja osalla on jo puolisot mukana.
Niinkuin monena jouluna aiemminkin, joku nuorista on maailmalla ja aattoiltana otamme yhteyden häneen, tällä kertaa soitamme Intiaan. Ja perhe on hetken yhteydessä - yhdessä.
Isäni on taitava käsistään ja koska meitä on jo noin paljon, hän on rakentanut pöytään jatkopaloja ja lisäjalkoja ja tukikiskoja. Kukaan ei huomaa, kun kaunis pellavaliina peittää pöydän.
Aatonaattona sisareni ja hänen tyttärensä ovat käyneet koristelemassa joulupöydän. Jotain vanhaa ja jotain uutta.
Pieniin laseihin on laitettu pitkin pöytää hurmaavia asetelmia, joissa havunoksien lomaan on laitettu pieniä, tumman punaisia ruukkuruusun oksia.
Oksissa roikkuu pieniä joulukoristeita: palloja, omenoita...
Puna-vihreä-kulta -väritys luo joulutunnelman.
Aattona pöytään on katettu kristallit ja hopeat ja kankaiset lautasliinat. Juhlapöytä odottaa ruokailijoita. Iloinen puheensorina, joulumusiikki jossain taustalla, tuoksut keittiöstä...
Jokainen tuo pöytään jotakin ja pöytä täyttyy herkuista.
Tällä kertaa meillä on myös nuorten tekemiä susheja. Ja isäni on savustanut mehevän lohen. Kalapöytä houkuttaa maistelemaan vähän tuota, vähän tätä. 
Entä lämpimät ruoat. Onko niille enää tilaa vatsassa? 
Nuoriso on eilen ollut auttamassa mummia, kuorineet ison kasan perunoita, keittäneet, survoneet ja jättäneet imeltymään. Yksi ja toinen on tehnyt myös laatikoita: peruna-, porkkana-, lanttulaatikot sekä punajuuri-Aura- ja kaali-härkislaatikot. Ja tietysti paistia ja kinkkua ja kastikkeita.
Vatsat täyttyvät, huokaillaan. Jos vielä jaksaisi hakea vähän.
Jälkiruokaa mahtuu kuitenkin: veskunasoppa...sekametelikeitto...sekahedelmäsoppa... rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ja vaihtoehtona perinteille on vadelmajäädyke, jonka valitsee myös moni.  Tai molemmat.

Hetki siivoilua, vatsojen vieressä lepäilyä ja sitten on vuorossa Joulupukki. Lahjojen jakoa, availua, ihailua, ihmettelyä. 
Ja taas on aika käydä pöytään.
Kahvia ja jotain makeaa.
Suklailla kuorrutettuja mansikoita. Tyttäreni valmistamia. Aah!
Meillä oli myös sisaren tyttäreni tekemiä lefsejä, norjalaisia rieskoja, joiden sisällä oli vaniljakastiketta. Ne tuli syötyä ennen kuin ehdin edes kuvata. Suussa sulavia!
Ja kakkua. Tietysti. Tällä kertaa Glögikakku valkosuklaamoussella.
Ja sitten on aika lähteä kotiin. Juustot jätetään yöhön.
Jos joku vielä jaksaa. Ja suklaat. 
Puolen yön aikaan kotona nostan jalkani uusissa villasukissa ylös, ihailen kynttilöitä ja kuusta. Muistelen iltaa ja sulattelen ruokia. Nautin pienen lasillisen portviiniä.
Olen kiitollinen!

GLÖGIKAKKU

Pohja:
200 g pipareita
100 g voita/margariinia
Täyte:
2 dl kuohukermaa
250 g (1 prk) maustamatonta rahkaa
145 g (1 levy) valkosuklaata
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
Päälle:
3 liivatelehteä
1 dl kuumaa vadelma-lakritsiglögiä
2 dl kylmää vadelma-lakritsiglögiä
Koristeluun:
valkosuklaata

 Jauha piparit monitoimikoneessa hienoksi.
Sulata voi ja sekoita se piparimuruun. 

 Voitele irtopohjavuoan reunat kevyesti öljyllä ja ripottele reunoille tomusokeria. Pingota leivinpaperi vuoan (Ø 2o cm) pohjalle. Painele keksimuru tiiviisti vuoan pohjalle. Siirrä piparkakkupohja jääkaappiin odottamaan.
 Valmista valkosuklaamousse: Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita siihen rahka ja sokerit. Paloittele valkosuklaa (jätä pari palaa koristelua varten) ja sulata se miedolla teholla mikroaaltouunissa, 30 sekunnin välein sekoittaen, kunnes se on melkein sulaa. Sekoita tasaiseksi. Yhdistä kermavaahtoseos ja valkosuklaasula.             
 Kuumenna sitruunamehu kattilassa tai mikrossa. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Liuota liivatteet kuumaan sitruunamehuun. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki. Sekoita se muihin mousseaineksiin ohuena nauhana. Levitä ja tasoita mousse piparkakkupohjalle.

 Nosta juustokakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi hyytymään.
Liota kiillettä varten liivatelehtiä kylmässä vedessä viitisen minuuttia.
 Kuumenna 1 dl glögiä kiehuvaksi, ja nosta kattila pois liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste pois ja liuota liivatteet kuumaan glögiin. Lisää liivateseokseen loput 2 dl glögiä. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi ja valuta se varovasti valkosuklaamoussen päälle.
 Peitä kakku ja nosta se jääkaappiin hyytymään 4–5 tunniksi tai yön yli. Koristele glögijuustokakku rouhitulla valkosuklaalla.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti