lauantai 3. tammikuuta 2015

KEVENNYSTÄ VUODEN ALKUUN
 - POSSUA JA KASVIKSIA
 Olen tässä miettinyt, niin kuin varmaan muutama muukin suomalainen, että miten sitä saisi jotain tolkkua tähän syömiseen ja herkutteluun. Vuoden vaihteessa tulee katsottua peiliin "sillä silmällä" ja ajateltua, ettei sitä ehkä tarvitsekaan tuon kokoista uimarengasta vyötärölleen tai noin paljon vararavintoa lantiolleen. Joten mars! tarkastelemaan myös ruokatottumuksia ja sitä mitä suuhunsa laittaa.
Tuli ostettua porsaan sisäfilee (vaikka joulun jälkeen possu ei ehkä olekaan ykkösenä ostoslistalla) ja kaappiin oli kertynyt myös kiitettävästi erilaisia kasviksia. Niistä sitten kokoamaan jotain sellaista, joka olisi kevyttä ja jossa maut täydentäisivät toisiaan ja olisi tiedossa jotain uusiakin makuelämyksiä.
Siis nam, mitä makuja löytyikään! Makeaa possua, kirpeitä punajuuria ja lempeää parsaa... Taidan tehdä toistekin! Parsakaalin kiehautin ensin kevyesti ja gratinoin uunissa juustokastikkeen kanssa.
Ja jälkiruokana tuttu pannacotta, mutta nyt kevytversiona eli ei kermaa vaan rasvatonta maitoa ja piimää. Kaupasta löysimme tyttäreni kanssa vielä muutaman passion-hedelmän, jotka täydensivät kirpeydellään pehmeän vaniljaisen jälkkärin.
BALSAMICOPUNAJUURET FETALLA

n. 500 g punajuuria
1 iso punasipuli
2 rkl öljyä
½ dl tummaa balsamiviinietikkaa
½ dl vaahterasiirappia
sormisuolaa, rouhittua mustapippuria
fetajuustoa


Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Pese punajuuret ja kypsennä niitä uunissa noin tunnin ajan. Vähennä lämpöä puolen tunnin jälkeen 175 C:n , kun laitat porsaan fileen uuniin.

Lohko ja leikkaa punasipulit ohuiksi viipaleiksi ja kuullota niitä hetki öljyssä paistinpannussa. Lisää balsamiviinietikka ja siirappi.
Hauduta 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kuori ja lohko punajuuret ja sekoita palat punasipulin joukkoon. Murenna sekaan haluamasi määrä fetajuustoa. Tarjoa lisukkeena. 
PORSAAN SISÄFILEE UUNISSA

1 porsaan sisäfilee (n. 700 g)
1 tl suolaa
mustapippuria
1 rkl hunajaa
1 rkl sinappia
1 rkl soijakastiketta
1 rkl öljyä
12 tl rosmariinia
Kastike
pannun huuhdeliemi
kuohukermaa

Ota liha huoneen lämpöön noin tuntia ennen kuin alat valmistaa sitä.
Hiero lihan pintaan suolaa ja mustapippuria. Sekoita keskenään hunaja, sinappi, soija ja öljy ja sivele lihan pinta seoksella. Sirottele pintaan rosmariinia.
Laita possunfilee sopivan kokoiseen uunivuokaan ja kypsennä sitä 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Kypsennysaika riippuu lihan lämpötilasta kypsennyksen alkaessa. (voit välillä valella lihaa siitä irronneella nesteellä.
Voit varmistaa kypsyyden leikkaamalla lihasta viipaleen. Lihan tulisi olla mehevän kypsää. Siirrä liha folion sisään lepäämään noin 10 minuutiksi.
Huuhtele paistovuoka tilkalla vettä. Kaada siivilän läpi kattilaan. Kuumenna ja kaada sekaan noin desin verran kuohukermaa. Anna poreilla hiljakseen sen aikaa, kun leikkaat lihan. Kaada lihan päälle tarjoiluastiaan.
KEVYT PIIMÄPANNACOTTA PASSION-HEDELMÄLLÄ

2 dl rasvatonta maitoa
3 liivatelehteä
1 rkl hunajaa
1 tl vaniljasokeria
3 dl hyla-piimää
2 passion-hedelmää

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita siihen hunaja ja vaniljasokeri. Purista liivatteet vedestä ja sekoita kuumaan maitoon. Jäähdytä hetken ja sekoita piimä kevyesti vatkaten sekaan. Kaada neljään annosmaljaan ja laita jähmettymään noin 3-4 tunniksi.
Jos haluat voit noin tunnin kuluttua laittaa päälle muutaman lusikallisen passion hedelmää (ei haittaa, vaikka osa hedelmästä painautuisi pannacottaan).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti