lauantai 29. marraskuuta 2014

VAIVANNÄKÖ PALKITAAN,
HERKULLISIA AHVENMUREKEKÄÄRYLEITÄ!
 Keskustelimme torstaina illalla siitä, mikä kenellekin tuottaa energiaa. Ja tuntui, että sisälläni syttyy valo jo siinä vaiheessa, kun alan puhua pelkästään menun suunnittelusta, saati sen tekemisestä. Ruoka, sen suunnittelu, valmistus ja tarjoaminen todellakin sytyttävät minut ja luovat käsittämättömän paljon lisäenergiaa.
Pitkin viikkoa olen lueskellut taas reseptejä ja mietiskellyt, mitä tekisin ruoaksi perjantaina. Uusin viinilehti ja sen lukijoiden reseptit synnyttivät suorastaan syyhynomaisen tarpeen iskeä kynteni ahvenfileisiin!
Miten voikin olla kevyttä ja herkullista ja mukavaa askartelua viikonloppuun tämä kalaruoka. Ja mukavan kirpeän Rieslingin kanssa aikamoisen täydellinen viikonlopun aloitus!
AHVENMUREKEKÄÄRYLEET  (n. 12 kpl)     MORNAY-KASTIKE

300g ahvenfileitä                     3 rkl voita
suolaa                                2 rkl vehnäjauhoja
valkopippuria                         2½ dl maitoa kuumennettuna
muskottipähkinää                      2 keltuaista
2 valkuaista                          1½ dl kuohukermaa
2 dl kuohukermaa                      kourallinen Emmental-raastetta
                                      suolaa, mustapippuria
Herkkusienilisäke                     tilliä, ruohosipulia
200 g herkkusieniä
1 sipuli
2-3 rkl voita
4 rkl kuohukermaa
ripaus suolaa
mustapippuria
juustoraastetta


Leikkaa ruodottomat ahvenfileet pieniksi kuutioiksi. Mausta suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Laita kylmän n. vartiksi.
Laita kuutiot monitoimikoneeseen ja jauha hienoksi. Lisää valkuaiset yksitellen ja anna sekoittua täysin kalamassaan ennen kuin lisäät seuraavan. Kaada lopuksi kerma koneeseen sen käydessä hiljalleen. Voit lisätä vähän suolaa halutessasi.
Laita pala kelmua pöydälle. Nosta sen keskelle pari ruokalusikallista ahvenmureketta ja rullaa se kelmun avulla paksuksi, lyhyeksi pötkyläksi ja kieputa kelmun päät kuin karamellissa. Pane kaikki nyssäkät uunivuokaan, jonka pohjalle olet laittanut vähän vettä. Peitä vuoka tiukasti foliolla ja kypsennä 180 C uunissa n. 20 min.
Leikkaa sipuli ja herkkusienet hienoksi ja kypsennä niitä pannulla voissa, kunnes sienistä on neste haihtunut. Lisää kerma ja kiehauta. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Levitä sienimassa uunivuoan pohjalle. Avaa murekekääryleet kelmusta ja laita sienimassan päälle.
Valmista Mornay-kastike. Sulata voi ja sekoita siihen jauhot. Anna kypsyä vähän aikaa ja lisää maito parissa erässä. Sekoita koko ajan. Lisää keltuaiset ja kypsennä vielä hetki miedolla lämmöllä. Lisää kerma ja juusto. Sekoita ja mausta suolalla, pippurilla ja hienonnetuilla yrteillä.
Kaada kastike kala-sienivuoan päälle ja ripottele vielä päällimmäiseksi juustoraastetta. Kuorruta grillivastusten alla uunissa kauniin ruskeaksi.
Tarjoa haudutetun purjon kanssa.


HAUDUTETTU PURJO
1 purjo
pari ruokalusikallista voita
mustapippuria
hienonnettua ruohosipulia
Pese purjo ja leikkaa viipaleiksi. Hauduta pehmeäksi voissa. Mausta suolla, pippurilla ja hienonnetulle ruohosipulilla.
Poista isoimmat ruodot ahvenfileistä.
Laita murekemassaa kelmun sisään.
Laita nyssäkät uunivuokaan, jonka pohjalla on vähän vettä.
Silppua sipuli ja herkkusienet.
Kuorruta vuoka uunissa grillivastusten alla kauniin ruskeaksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti