sunnuntai 30. marraskuuta 2014

LAUANTAI-ILLAN HUUMAA:
 KAKSIN KEITTIÖSSÄ POSSUA JA PERUNAA
 Ihanaa lueskella reseptejä, joita joku on tehnyt ja kokeillut ja hyväksi havainnut. Ehdotin kotona, että josko pidettäisiin yhteinen kokkausilta ja tehtäisiin jotain aivan herkullisen kuuloista porsaan sisäfileestä. Onneksi mies lähti heittäen mukaan ja siinä saatiin kulumaan tovi, kun keittiössä hääräiltiin. Toinen hoiti lihan ja kastikkeen ja toinen perunat ja lisäkkeen. Resepti löytyi myös Viini-lehdestä, kuten eilinen ahvenmurekekin.
Herkullisen Marsala-viinin maustama kastike possun kanssa ja sitruunaisen valkosipuliset perunat ja vähän kirpeä purjolisuke täydensivät Pinot Noirin makuja ja välillä tuntui vähän kuin "I'm in heaven" -laulu olisi soinut taustalla. Mmmm, jälkiruoaksi, siinä vaiheessa, kun vatsaan taas mahtui, piti lämmittää leipäjuustoa ja lykätä päälle nokare mansikkahilloa. Huoh, näitä herkuttelunautintoja!

Possun noisetit, nuoskaperunat ja kuullotettu purjo
4 annosta
noin 800 g porsaan sisäfileetä
1 1/2 tl suolaa
voita
öljyä

Nuoskaperunat                        Kastike
8−10 jauhoista perunaa               1 ½ dl Marsala-viiniä
vettä                                2 dl kermaa
1 tl suolaa                          2 rkl sinappia
1/2 dl oliivi- tai rypsiöljyä        2 tl hunajaa
1 rkl tuoretta salviaa silputtuna    1 tl sitr.kuorta raastettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna    1 tl rosépippuria
1 rkl sitruunamehua                  ½ tl mustapippuria
1 tl suolaa                          ½ tl suolaa
Lisäksi
1 iso purjo
2 rkl voita
1 tl sitruunamehua
¼ tl suolaa

Poista kalvot lihasta.
Leikkaa liha poikkisyin noin 3 cm paksuisiksi viipaleiksi. Painele noisetit kämmenellä pihvin muotoon. Anna lihojen lämmetä huoneenlämmössä noin tunnin ajan.

Kuori perunat ja leikkaa ne neljään osaan. Keitä perunat suolavedessä, mutta jätä ne aavistuksen raaoiksi. Kaada keitinvesi pois.
Aseta kattilan päälle kansi. Hölskytä varovaisen määrätietoisesti. Perunoiden tulee nuoskaantua päältä, mutta pysyä silti ehjinä.
Valmista mausteöljy sekoittamalla keskenään oliivi- tai rypsiöljy, silputtu salvia, hienonnettu valkosipulinkynsi ja sitruunamehu. Mausta seos suolalla.
Kumoa perunat uunipellille ja kaada niiden päälle mausteöljy.
Paista 225-asteisessa uunissa noin seitsemän minuuttia, kunnes perunat ovat saaneet rapean paistopinnan.

Suolaa noisetit.
Kuumenna pannu ja lisää siihen voi-öljyseos (puolet ja puolet). Kun voin kuohu on laskeutunut, pannu on tarpeeksi kuuma paistamiseen.
Paista noisetteja noin 2−3 minuuttia / puoli. Älä ylikypsennä, vaan jätä liha mehukkaaksi. Siirrä noisetit sivuun ja lisää pannulle Marsalaa. Sekoittele.
Lisää kerma, sinappi, hunaja, sitruunankuori ja mausteet. Keitä kastiketta kokoon hetken ajan.


Lisää noisetit pannulle keittämisen loppuvaiheessa. Anna vetäytyä 5 minuuttia.
Halkaise ja pese purjo. Poista kanta ja päällimmäinen kerros. Leikkaa purjo noin 1/2 cm paksuisiksi viipaleiksi. Paista purjot pehmeiksi runsaassa voissa miedolla lämmöllä. Mausta sitruunamehulla ja suolalla.

Ripottele valmiiden perunoiden päälle tuoretta salviaa.
Kokoa annos ja nauti esimerkiksi pinot noirin kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti