maanantai 10. marraskuuta 2014

ISÄNPÄIVÄN ROSÉ PAAHTOPAISTI
 Selailin blogiani ja huomasin, että olen jo muutamaan kertaan päivittänyt paahtopaisti-aterioita. Olen tehnyt paistin joka kerran eri tavalla ja aina on ollut onnistunut lopputulos. Tällä kertaa tein ihanan rosépaistin ja sille kastikkeen ja "vermeet", niin kuin eräs tuttuni aina sanoo. Vermeinä lohkoperunoita ja herkullinen, lämmin ja hunajainen punajuuri-fetalisuke.
Mukavaa, että isänpäivä kokoaa perheet yhteen niin kuin meilläkin, nuoriso on tullut taas patojen ääreen. Tuoreet opiskelukuulumiset on vaihdettu, viikonloppu kääntyy lopuilleen ja arki palauttaa kaikki omiin kotikoloihinsa. Vatsat pullollaan ja mieli iloisena odotellaan seuraavia kokoontumisia. Taitaa olla pikkujoulujen aika seuraavaksi ja taas omat perinteiset herkut meilläkin pöydässä. Ihanaa hämäränaikaa kaikille!
ROSÉ PAAHTOPAISTI

n. 1 kg paahtopaistia
1 rkl voita
1 rkl öljyä
4 valkosipulinkynttä
1 tl timjamia
suolaa
rouhittua mustapippuria

Ota liha noin tuntia ennen huoneenlämpöön. Kuori valkosipulikynnet ja iske veitsen lappeella kynnet vähän murskaksi. Laita aika kuumaan paistinpannuun voi ja öljy ja lisää sekaan valkosipulinkynnet ja timjami. Sekoittele vähän ja lisää liha. Paista aika pikaisesti lihan pinnat "kiinni" eli ruskista joka puolelta. Laita liha uunivuokaan ja kaada pannusta rasva ja mausteet päälle. Ripottele suolaa ja mustapippuria reilusti lihan päälle.
Laita liha 125 C uuniin ja laita lihan paksuimpaan kohtaan paistomittari. Anna olla uunissa kunnes sisälämpö on 60 C. Ota liha uunista ja kiedo se folioon siten, että lämpömittari saa olla kiinni lihassa. Anna lihan levätä foliossa ainakin puoli tuntia, mielellään reilumminkin. 

HUNAJAINEN PUNAJUURI-FETALISUKE

n. 1 punajuuri/ruokailija (jos eivät ole ihan pieniä)
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl öljyä
fetajuustoa

Pese punajuuret ja paahda 200 C uunissa noin 45 minuuttia. Ota punajuuret uunista ja kuori ne kuumana varovasti. Leikkaa neljään osaan ja laita kulhoon. Lorauta päälle öljyä ja hunajaa. Sekoita. Murusta päälle fetaa niin paljon, kun haluat. Tarjoile lämpimänä.
Sekoita "kastikkeeksi" n. ½ dl majoneesia ja 1 tl Dijon-sinappia.

KASTIKE PAAHTOPAISTILLE


(n. ½ dl) paistin paistamisessa irronnutta, siivilöityä nestettä
n. 1 dl ruokakermaa
1 tl sinappia
½ tl suolaa
1 tl maizenaa


Laita kaikki aineet kylmänä kattilaan. Laita liedelle ja kuumenna koko ajan sekoittaen.  Keitä pari minuuttia, kun kastike on paksuuntunut ja sekoita koko ajan. Tarjoile paahtopaistin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti