perjantai 29. maaliskuuta 2013

PITKÄNPERJANTAIN RUOKAPÖYTÄ
 Pitkänä perjantaina tehtiin ruokia pitkään ja hartaasti. Itse asiassa lampaan kareet laitettiin marinadiin jo eilen, että ehtivät saada yrteistä makua.
Jälkiruoan tekeminen aloitettiin päivällä, mutta se epäonnistui loppumetreillä pahasti. Tarkoituksena oli tehdä mokka-mousse, mutta viimeisessä vatkausvaiheessa saatiin aikaiseksi vain ryynimäinen seos ja koko homma joutui roskikseen. No, hätä ei ollut moinenkaan, vaan tehtiin tilalle pikajälkkäri, johon vaahdotettiin desi Flora Vanillaa, sekoitettiin siihen puolikas vaniljarahka ja mausteeksi puoli desiä sokeria, teelusikallinen vaniljasokeria, vähän sitruunanmehua ja vaahdon kanssa tarjottiin viipaloituja säilykepersikoita. Hyvin pelastettu!
Alkuruoan teki tyttäreni K-kaupan ohjeiden mukaisesti ja ihanaa, että nuori osaa itse miettiä, onko jotain reseptissä liikaa tai liian vähän, ja korjailee oman maun mukaisesti. Sitä paitsi, oli kyllä kaikkien makuun lopputulos!
Oma osani oli tänään perunoiden valmistus, kasvisten keittäminen ja kattaminen. Sitä paitsi on ihan kiva hääriä yleismiesjuntusena avustamassa yhdessä ja toisessa puuhassa. Ja nauttia kaikkien kanssa yhdessä herkullisesta lopputuloksesta!

 
 AVOKADO-KATKARAPUSALAATTI

1 pkt (180 g) pakaste katkarapuja
1 avokado
ripaus sitruunaa
½ punasipuli
½ dl tilliä hienonnettuna / ruohosipulia

½ prk créme fraichea
1 rkl kevyt majoneesia
ripaus mustapippuria
jääsalaattia

Lisäksi
paahtoleipää
ruohosipulia

Sulata katkaravut. Halkaise avokado, poista kivi ja koverra hedelmäliha kuoresta. Kuutioi hedelmä ja ripottele päälle vähän sitruunaa. Hienonna punasipuli ja tilli.
Sekoita kulhossa ranskankerma ja majoneesi. Lisää katkaravut, avokado, sipuli ja tilli. Mausta pippurilla.
Aseta lautaselle jääsalaatin reilu lehti ja lusikoi sille katkarapuseosta. Paahda leivät, leikkaa kolmioiksi ja aseta lautaselle salaatin viereen. Koristele tillillä tai ruohosipulilla.
Poista lampaasta ylimääräinen rasva. Mausta lampaan kareet öljyyn sekoitetulla suolalla, mustapippurilla, valkosipulilla, minttu-, rosmariini- ja timjamisilpulla. Hiero lihan pintaan ja laita maustumaan jääkaappiin yön yli.
 Pyyhi mausteet pois, paista pannulla väri pintaan, laita uuniin paistomittarin kanssa ja paista siten, että sisälämpö on 55 C. Ota liha pois uunista ja anna vetäytyä n. 10 minuuttia folion sisällä. Leikkaa lihat kyljyksiksi luitten välistä.
 VUOHENJUUSTO-PERUNA-GRATIINI

1 kg perunoita
180 g vuohenjuustoa
suolaa
mustapippuria
muutama rosmariinin oksa
2 valkosipulinkynttä
4-5 dl ruokakermaa

Kuori ja viipaloi perunat. Laita puolet uunivuokaan ja ripottele kerros vuohenjuustoa ja pilkotut valkosipulit. Laita päälle loput perunaviipaleet. Mausta suolalla ja pippurilla ja kaada päälle kerma. Paista uunissa 180 C n. 50 minuuttia.
Tarjoa lammas vuohenjuusto-perunagratiinin, keitettyjen kasvisten (meillä tänään parsakaalia, porkkana- ja bataattitikkuja) ja tsatsikin kanssa. Tein myös peruskermajuustoperunat niille, jotka eivät vuohenjuustosta välitä.
 
TSATSIKI
 
2 dl kermaviiliä
10 cm pala kurkkua
1 valkosipulikynsi
suolaa
mustapippuria
 
Tänään tein tsatsikin kermaviilistä jugurtin sijaan. Raasta kurkku, purista ylimääräinen neste pois ja sekoita se kermaviiliin. Mausta suolalla, pippurilla ja valkosipulilla. Anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin verran.

Jälkiruokana siis vanilja-persikka-rahka.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti