torstai 8. helmikuuta 2018

VERIAPPELSIINI-KEIKAUSKAKKU
 Viikonloppuna ehtii hyvin tehdä jotain herkullista kahvipöytään. Toisaalta tämän herkun tekemisessä ei muutenkaan mene paljon aikaa eli sen ehtii tekaista vaikka arki-iltana kuten minä tein. Jotain hyvää piti saada ja kaapissa oli pussillinen vasta ostettuja veriappelsiineja. Siitä se ajatus tällä kertaa lähti. 
 Ja ihanan, rapeaksi paistunut kakun pinta maistui mahtavalta valkosuklaisen kermavaahdon kanssa. Ei mikään kevyt iltapalapläjäys, mutta niin hyvää!
 VERIAPPELSIINI-KAKKU (halk. 20 cm)

Pohjalle:
1 1/2 dl fariinisokeria
2-3 rkl margariinia
1-2 veriappelsiinia
Taikina:
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
75 g margariinia sulatettuna

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Laita leivinpaperia 20 cm halkaisijaltaan olevan vuoan pohjalle ja reunoille. (Itse painelin sen ensin pohjalle ja reunat vaan "vekitin") Mittaa vuokaan leivinpaperin päälle fariinisokeri ja rasva. Nosta uuniin sulamaan samalla, kun uuni vielä lämpenee. Kuori veriappelsiini ja viipaloi se ohuelti.
 Nosta vuoka uunista ja sekoita kevyesti sulanutta sokeria ja rasvaa sekaisin vuoan pohjalle. Asettele veriappelsiinin viipaleet sokeriseoksen päälle, nosta vuoka taas takaisin uuniin, niin appelsiini vähän karamellisoituu.

 Tee taikina. Sekoita kuivat aineet sekaisin ja lisää niihin kanamunat ja sulatettu rasva puuhaarukalla. Ota vuoka pois uunista ja lusikoi taikina tasaisesti raparperien päälle. (Älä välitä, vaikka rasvaa vähän "nousisi" reunoilta, se kyllä tasoittuu paistettaessa). Nosta takaisin uuniin ja paista n. 30-40 minuuttia tai kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä. Ota pois ja anna jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista.

VALKOSUKLAA-KERMAVAAHTO

n. 75 g valkosuklaata (puoli levyä)
2 dl kuohukermaa

 Leikkaa valkosuklaa paloiksi (rouheasti). Laita leivinpaperin päälle 175 C uuniin n. 10 minuutiksi tai kunnes suklaa vähän ruskistuu.
 Laita suklaapalat kattilaan ja kaada päälle kuohukerma. Lämmitä seosta rauhallisesti hämmentäen, kunnes suklaa sulaa kerman sekaan. 
 Ota kattila pois liedeltä ja laita kylmään vesihauteeseen jäähtymään. Kaada vähän ajan päästä seos vatkauskulhoon ja laita jääkaappiin kylmenemään kunnolla.
 Kun kakku on valmis, ota suklaaseos pois jääkaapista, vatkaa se vaahdoksi ja tarjoile keikauskakun kanssa.
Laitoin leivinpaperin vain vähän rutistellen vuokaan.
Fariinisokerin ja voin voi laittaa vuoan pohjalle paloina. 
Sekoita sulanut rasva ja fariinisokeri lusikalla ja asettele päälle veriappelsiinin viipaleet. 
Valmis kakku kumottuna tarjoilulautaselle vähän jäähtyneenä.
Kakku kimaltelee ihanasti karamellisoituneen sokerin ansiosta.
Valkosuklaakermaa tuli vatkattua vähän liikaa ja se meni melkein voiksi. Onneksi maku oli kuitenkin ihana!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti