keskiviikko 4. syyskuuta 2013

JUUSTOINEN SAVUPOROKEITTO JA
 TARTE TATIN


 Tyttäreni teki tänään iltaruoaksi juustoista savuporokeittoa. Olen tehnyt sitä aiemminkin, mutta nyt kokeiltiin taas vähän eri reseptillä. Erimerkkisissä tuorejuustoissa on valinnan varaa ja nyt oli vuorossa Creme Bonjour. Hyvän makuinen ja suolaa ei tarvinnut lisätä ollenkaan, kun käytettiin kasvisliemikuutiota ja juustostakin tuli oma lisänsä. Tämä keitto sopii myös hyvin alkuruoaksi.
 
Kevyt iltaruoka vaati tietysti jälkkärin. Omenat suorastaan huutavat pihalla kerääjiä ja siitä tuli idea klassikkoon. Sekä siitä, että naapurit kantoivat maistiaisannoksen Tarte Tatinia meille viikonloppuna. En ole tätäkään aiemmin tehnyt, joten tulipa testattua taas itselleni uusi resepti. Huomasin myös, että olen taas ihan amatööri keittiössä, sillä eihän minulla ole edes Tarte Tatin -pannua! Onneksi valmistus ei siihen kaatunut, vaan omput paistinpannulla karamellisoitumaan ja sen jälkeen uunikokkivuokaan. Kyllä sen siitäkin sai kumottua tarjoilulautaselle. Helppoa ja hyvää, jälleen kerran. Melkein kuin olisi marmeladia valmiin, lämpimän piirakan pinnalla ja kylmä jäätelö vielä täydensi makunautinnon. Täytyypä lähteä illalla jumpppaan hävittämään nämä kalorit!
 JUUSTOINEN SAVUPOROKEITTO

1-2 salottisipulia
3 rkl margariinia
reilu 3 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä + kasvisliemikuutio
1 prk savuporotuorejuustoa
1 dl ruokakermaa
rouhittua mustapippuria

Pilko salottisipuli pieneksi ja kuullota se sulatetussa margariinissa kattilassa. Ripottele päälle vehnäjauhot ja kääntele ne sipulin sekaan. Lisää vettä vähitellen koko ajan sekoittaen. Laita sekaan kasvisliemikuutio ja anna kiehua hetken.
Lisää tuorejuusto nokareina ja anna sulaa. Lisää kerma ja mausta mustapippurilla. Voit kuohkeuttaa keiton sauvasekoittajalla tai jättää sen tällaiseksi.
Tarjoile persiljan ja ruisleivän kera.
TARTE TATIN

100 grammaa voita
1 dl tomusokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna


Sekoita voi ja kuivat ainekset ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaisemmaksi taikinaksi. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Täyte:
5-6 reilun kokoista hapanta omenaa
2 dl sokeria
100 grammaa voita


Kuori ja poista siemenkota omenoista. Leikkaa omenat melko paksuiksi puolikuun muotoisiksi paloiksi. Aseta Tarte tatin –pannu (tai tavallinen paistinpannu) liedelle, sulata siinä voi ja sirottele sokeri tasaiseksi kerrokseksi. Lisää omenat kerrokseksi voi-sokeri-seoksen päälle. Kuumenna seosta ja sekoittele varovasti niin pitkään että voi-sokeri-seos alkaa karamellisoitumaan kauniiksi kullanruskeaksi. Kaada omenaseos uunivuokaan.
Tee aiemmin valmistellusta taikinasta kansi omenoille, käännä reunat sisään että kansi muodostaa ”kupin” omenoille ja aseta vuoka uuniin 20-25 minuutiksi, riippuen hieman taikinan paksuudesta. Kun taikina on kypsän kullanruskea ota vuoka pois uunista, aseta tarjoilulautanen vuoan päälle ja keikauta ympäri. Tarte tatin on heti tarjoiluvalmis esim. jäätelön kera.


2 kommenttia:

  1. Tarte Tatin on aivan sen näköinen, kun kuuluukin olla. Mutta onko siihen olemassa oma pannu? Ja tomaattikeitto jalostui pyöryköihin. Hyvä ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Pannu ilmeisesti olisi jonkunsortin valurautapannu, jonka voi siis laittaa myös uuniin. Tarkemmin ei tarina kerro :)

      Poista