sunnuntai 19. tammikuuta 2014

YORKSHIRE PUDDING AAMIAISEKSI
 Hauska idea viikonlopun aamiaiselle tuli lukiessani Peggyn pienen punaisen keittiön kokkauksista. Peggy kertoo, että näitä puddingeja tehdään Briteissä sunnuntain päivällispöytään muitten herkkujen kanssa nautittaviksi. Katselin kuvia, luin reseptiä ja päätin tehdä näitä sunnuntain aamupalapöytään.
Kaikki meni ihan hyvin muuten, mutta kun kurkkasin puolessa välissä uuniin, huomasin, että puddingit ovat lähdössä lentoon! Ne kohosivat pikku kolosistaan minkä kerkesivät. Kevyt hiki otsalla tuijottelin niitä ja hoin mielessäni, että pysykää koloissanne, ruskistukaa kauniisti ja olkaa kypsiä, kun aika koittaa!
Viitisen minuuttia pidempään pidin niitä uunissa kuin Peggy ja osaan laitoin kokeilumielessä vähän juustoraastetta päälle, mutta muuten kaikki sujui Peggyn tahtipuikon mukaan. Mielenkiintoista näissä oli se, kun otin ensimmäisen puddingin kolostaan, se olikin alapuolelta tyhjä eli vuoan koloihin laitettu rasva oli saanut puddingit nousemaan "pintaan" eli eivät ne ihan noin isoja olleet, mitä kuvista voisi päätellä!
Sillä aikaa, kun odottelin puddinkien valmistumista, ehdin tyhjennellä ja täytellä tiskikonetta, pistää pyykit omaan koneeseensa ja keitellä kahvit. Kaiken kaikkiaan mukava aamu ja kivaa vaihtelua aamupalaan. Eikä niitä kaikkia tietenkään ahmittu heti aamulla vaan jäi muutama odottelemaan iltapäiväkahvejakin!

YORKSHIRE PUDDINGIT  (12 kpl)

4 isoa kananmunaa
3 1/2 dl maitoa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl persijaa hienonnettuna
1 dl ruohosipulia hienonnettuna
1/2 dl voita tai paistinrasvaa
(vähän juustoraastetta)

Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
Kuumenna voi/paistinrasva kattilassa ja anna kuplia hetki.
Sekoita kaikki kuivat-aineet keskenään sekä hienonnetut yrtit.
Vatkaa maito sekä munat keskenään.
Lisää kuivat-aineet joukkoon, sekoita taikina tasaiseksi.
Jaa tasaisesti muffinivuokien pohjalle kuuma rasva ja täytä syvennykset taikinalla (ei ihan täyteen).
Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
Alenna lämpöä 180-asteiseksi ja anna olla uunissa vielä noin 20 minuuttia. Älä aukaise uunia kesken kaiken, etteivät vanukkaat lässähdä. Itse kyllä raotin luukkua pari kertaa, mutta mitään ei käynyt. Ota muffinivuoka pois uunista kun ne ovat saaneet kauniin värin ja irrota vuuasta.
Tarjoile ihanan pulleat vanukkaat lämpiminä.





2 kommenttia:

  1. Oli ihana lukea tätä :) Nimittäin kun olen ensimmäisiä kertoja näitä tehnyt, reaktioni oli aivan sama.... ne vaan kohosivat kohamistaan :D
    Nykyään iloitsen kun ne kurkottaa korkealle, silloin tiedän että taikina on onnistunut! Siitä päätellen onnistuit täydellisesti ja varsin maukkailta ne näyttävätkin <3 Pitääkin tehdä näitä taas pian uudelleen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peggy, maukkaita olivat todella ja maistuivat sekä kylmänä että lämpimänä. Oletko koittanut sekoittaa taikinaan juustoa? Mietin sitä, mutta varovaisena kokeilin vaan osaan vähän päälle ripotella. Ne eivät kylläkään nousseet alkuun, mutta sitten nekin innostuivat :D

      Poista