sunnuntai 12. tammikuuta 2014

LIHAPIIRAKOITA, NAM!
 Minua on jo pitkään houkuttanut tehdä itse lihapiirakoita. Sellaisia kunnollisia, jotka kypsennetään öljyssä. No, tänään oli vihdoin niitten aika. Ja kylläpä niistä tuli herkullisia! Aikaa ja näpertelyä se kyllä vaati, mutta lopputulos palkitsi. Kannattaa siis kokeilla! Ohje on Kotikokin, mutta taikinaa ja täytettä tein vähemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa. Siitä huolimatta sain aikaiseksi yhtä paljon piirakoita. Kuinkakohan isoja niistä olisikaan tullut, jos olisin tehnyt ohjeen mukaan! Eli tässä ohjeessa itse käyttämäni määrät.

LIHAPIIRAKAT (16 kpl)

4 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
2 rkl öljyä
1½ rkl sokeria
vajaa 1 rkl suolaa
n. 10 dl jauhoja, alkuperäisessä reseptissä oli hiivaleipäjauhoja, itse käytin 2 dl ruisjauhoja, 1 dl kauraleseitä ja loput n. 7 dl vehnäjauhoja

Täyte:
1 dl raakaa puuroriisiä
400 g jauhelihaa
2 sipulia
1 tl suolaa
1 tl sokeria
vajaa 1 tl mustapippuria
½ tl valkopippuria

Keitä ensin riisi ohjeen mukaan.
Tee seuraavaksi taikina. Kuumenna maito n. 42 C esim. mikrossa. Kaada kulhoon. Laita sekaan öljy, suola ja sokeri. Lisää osa jauhoista ja sekoita niihin kuivahiiva. Vaivaa taikinaa ja lisää jauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.
Anna kohota lämpimässä paikassa n. 40 min.

Paista jauheliha ja lisää loppuvaiheessa sekaan silputut sipulit. Mausta. Sekoita sekaan valutetut riisit. Anna jäähtyä vähän aikaa.

Jaa taikina kahtia ja molemmat osat vielä 8 palaan. Kauli noin 10-15 cm halk. pyörylöiksi. Laita jokaiseen täytettä n. 2 ruokalusikallista. Voitele reunat vedellä, käännä taikina kaksinkerroin ja paina tiiviisti kiinni haarukkaa apuna käyttäen. 

Kuumenna n. litra öljyä 180 asteiseksi kattilassa. Kypsennä molemmin puolin kauniin ruskeiksi (öljy on tarpeeksi lämmintä kun pudotat taikinapalasen öljyyn, öljy alkaa kuohua ja taikina paakku nousee pintaan).

Kaulitsin kohonneesta taikinasta ensin pyörylöitä valmiiksi, mutta väleihin täytyy laittaa paljon jauhoja, ettei käy niinkuin itselläni. Viimeiset pyörylät tarttuivat kiinni toisiinsa ja sain kaulita ne uudelleen.
Painele reunat tiiviisti kiinni, etteivät ne aukea paistettaessa.
Laita valmiit piirakat leivinpaperin päälle valumaan vähäksi aikaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti