sunnuntai 25. elokuuta 2019

NUORISO KYLÄSSÄ,
MUTSI HIFISTELEE
 Kun oikein sopii ja sovittelee, löytyy aika, jolloin saamme kaikki perheen jäsenet yhteiseen pöytään. Viikko sitten saatiinkin nuoriso meille syömään ja se on itselleni aina ihanaa. Pää alkaa pursuilla kaikkia ruokakuvia ja lisää löytyy netistä. Mutsi hifistelee, kuten poikani kerran totesi, kun oli syömässä ja olin vähän panostanut asetteluunkin. Mutta eikö niin, että ulkonäöllä houkutellaan - myös ruokapöydässä.

 Pakastimesta löytyi pussillinen kampasimpukoita, joten niitten ympärille lähti kehittymään myös tämä ruokasuunnittelu. Ensin ajattelin tehdä perus-voi-timjami-kampasimpukat, mutta halusin annokseen myös väriä, joten tein hernepyreen siihen kylkeen. Se tuntuikin olevan SE juttu tässä annoksessa eli täydensi loistavasti kampasimpukoita. Jätin pyreestä pois aiemmin käyttämäni kerman ja silloin herneen maku vielä korostui.
 Pääruoka syntyi pekoni-possusta ja sen kanssa tein kukkakaalipyreen ja väriä tuli porkkanapyreestä . Näitä olen tehnyt siis aiemminkin, samoin kuin perunasta sipsejä vähän rakennetta tuomaan. 
 Uutena oli punasipuli-confit, herkullinen, vähän etikkainen lisuke, jota on tullut tuon kerran jälkeen syötyä kalan ja kanankin kanssa (onneksi kaikki ei siis mennyt tällä kertaa 😉 ). 

PUNASIPULI-CONFIT

2 isoa punasipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl + 2 rkl oliiviöljyä
pieni oksa timjamia
3 rkl omenaviinietikkaa

1 rkl balsamiviinietikkaa
3 rkl fariinisokeria
1 neilikka
1 laakerinlehti
sormisuolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä

 Kuori ja viipaloi sipulit (itse tein renkaita, mutta makuunhan se ei vaikuta). Laita kattilaan 2 rkl öljyä, timjami ja vähän murskattu valkosipuli. Lisää sipulit. Paista miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.
 Lisää etikat, sokeri, neilikka ja laakerinlehti. Kiehauta seos ja vähennä lämpö minimiin. Anna hautua, kunnes neste on imeytynyt sipuleihin. Kansi kannattaa olla pois.
 Lisää sipuleille 2 rkl öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Poista neilikka ja laakerinlehti. Laita purkkiin, kansi kiinni ja jääkaappiin tekeytymään.

 Samoin salaatti oli uusi yhdistelmä itselleni. Näin sen jossain lehdessä tai netissä ja tästä tuli kyllä suosikki raikkaudellaan. 

RAIKAS SALAATTI

1/2 pieni vesimeloni
1/2-1 kurkku
reilusti basilikan lehtiä
2-3 ruokalusikallista oliiviöljyä
fetaa 

 Kuutioi vesimeloni pieniksi kuutioiksi ja laita salaattiastian pohjalle. Revi tai leikkaa basilikan lehtiä reilu määrä ja ripottele kerros vesimelonien päälle.
 Kuori ja kuutioi kurkku ja laita niitä seuraavaksi. Kurkkujen päälle uusi kerros basilikaa.
 Ripottele päälle oliiviöljyä.
 Viimeiseksi murenna reilusti fetaa kaiken päälle ja vielä muutama tippa oliiviöljyä. Anna tekeytyä vähän aikaa jääkaapissa.

Ja lopuksi kakku.

 Varsinaista jälkiruokaa en tehnyt, mutta kahvit keitettiin ja sen kanssa olin valmistanut edellisenä päivänä hyytymään valkosuklaa-vadelmakakun

 Olipa taas kiva kokkailusessio. Kaikki onnistuu, kun aikatauluttaa hyvin. Miettii etukäteen, että minkä voi tehdä edellisenä päivänä (kakku ja confit), mistä aloittaa ruoan tarjoilupäivänä (salaatti) ja pyreet voi tehdä hyvissä ajoin ja lämmittää juuri ennen lautaselle laittoa. Samoin sipsit perunasta voi tehdä ajoissa, niidenhän ei tarvitse olla lämpimiä. Possu on uunissa sen aikaa, kun alkuruokaa syödään ja siis kampasimpukat paistetaan melkein samalla, kun porukka istuu pöytään.
 Ihania hifistelysessioita voikin kokea sitten, kun pääsee kaikkia aineksia pleittaamaan. Nam!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti