lauantai 24. elokuuta 2019

SADONKORJUUAJAN KAKKUJA
 - KARVIAIS-VANILJAKAKKU
 - VADELMA-VALKOSUKLAAKAKKU














 Loppukesästä ja alkusyksystä alkaa paine kasautua, kun olisi melkein pakko kerätä yhtä ja toista marjaa - joko pihalta, metsästä tai kaupasta. Pakkaset pullistelevat ja yksi ja toinen kertoo, kuinka on pakastanut ainakin kymmeniä kiloja sitä sun tätä. 
 Meillä kasvaa viinimarja- ja karviaispensaita pihalla ja välillä tuntuu, että sato on ennemminkin kirous kuin siunaus. Kun sitten on se pakko. Pakko kerätä ja säilöä ja leipoa. No tuo viimeinen ei ole itselleni mikään pakko, mutta kerääminen ja säilöminen ovat viime vuosina tuntuneet aina vaan vähemmän houkuttelevilta. Tosin ei käy kieltäminen, etteikö olisi ihana talven mittaan nappailla omasta pakkasesta muutamia marjoja milloin mihinkin jälkkäriin tai leivonnaiseen tai iltapalaan. 

 Tänä vuonna sairaslomani säästi minut liiemmiltä keräämisiltä ja sainkin tarjottua sen mahdollisuuden muille. Vähän piti toki puskissa kykkiä ja karviaisista tein ihanan hyydytetyn kakun ja sille paistetun pohjan. 
 Puutarhavadelmia hain ihan kaupasta ja niistä tehtyyn kakkuun tein keksipohjan. Viikonloppu edessä, joten täytyy katsoa vieläkö jotain ehtisin leipomaan! Tässä alla kuitenkin näitten parin kakun ohjeet.
KARVIAIS-VANILJAKAKKU

Pohja:
2 munaa
3/4 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 reilu rkl kaakaojauhetta

 Vatkaa munat ja sokeri kunnolla kovaksi vaahdoksi. Lisää jauhot ja jauheet siivilän läpi vaahtoon ja kääntele varoen sekaisin. 
 Kaada massa halk. 20 cm irtopohjaiseen kakkuvuokaan, jonka pohjalle olet laittanut leivinpaperin ja paista 200 C uunissa n. 8 minuuttia.

Täyte:
2,5 dl (1 prk) Flora Vanillaa
200 g (1 rasia) Vaniljatuorejuustoa
1/2 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua
2 liivatelehteä
karviaisia soseena tai sokerin kanssa keitettynä hillokkeena

Koristeeksi:
suklaarouhetta
karviaisia

 Irrota paistettu, jäähtynyt kakkupohja vuoasta ja käännä se ylösalaisin ja laita takaisin vuokaan.
 Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi ja sekoita vaahtoon vaniljatuorejuusto ja sokeri. Sekoita hyvin sekaisin.
 Kuumenna sitruunamehu ja lisää siihen puristetut liivatteet ja sekoita kunnolla. Kaada liivateseos tuorejuustovaahtoon ja sekoita kunnolla.

 Kaada puolet seoksesta kakkuvuokaan. Nostele lusikalla seoksen päälle karviaishilloa. Sekoita haarukalla hilloa kevyesti täytteen sekaan.
 Kaada päälle loput tuorejuustovaahdosta ja tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
 Koristele suklaarouheella, karviaisilla tai millä haluat.




Koristeeksi vähän suklaarouhetta ja muutama halkaistu karviainen, nam!


VADELMA-VALKOSUKLAAKAKKU

175-200 g kaurakeksejä
75 g voita/margariinia

Täytteisiin:
3,3 dl (1 prk) laktoositonta kuohukermaa 
4 liivatelehteä
3 rkl sitruunamehua

Vadelmatäyte:
1/2 kermavaahdosta
2-3 dl vadelmia (jos pakaste, niin sulata ensin)
1/2-1 dl sokeria (oman maun mukaan)
1 tl vaniljasokeria
1/2 liivateseoksesta

Valkosuklaatäyte:
1/2 kermavaahdosta
100 g valkosuklaata
1 tl vaniljasokeria
1/2 liivateseoksesta

Koristeluun:
vadelmia
suklaarouhetta

 Murskaa kaurakeksit pieniksi esim. tehosekoittimella. Sulata voi/margariini ja kaada se keksimurun sekaan. Sekoita.
 Laita halk. 20 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. (Voit sitä ennen halutessasi käsitellä vuoan reunat ensin öljyllä ja ripotella reunoihin sitten tomusokeria, se auttaa kakun irrottamisessa)
 Laita vuoan pohjalle leivinpaperin päälle keksiseos ja painele kevyesti.
 Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. 
 Soseuta vadelmat sauvasekoittajalla ja lisää sekaan sokeri ja vaniljasokeri.
 Sulata varoen mikrossa valkosuklaa ja sekoita hyvin.
 Vatkaa kerma vaahdoksi. Ota puolet vaahdosta eri astiaan.
 Sekoita ensimmäiseen kermavaahtoon vadelmasose. 
 Sekoita toiseen kermavaahtoon vähän jäähtynty valkosuklaa. Mausta vaniljasokerilla.
 Kuumenna sitruunamehu mikrossa ja sekoita sekaan sen jälkeen vedestä puristetut liivatteet. sekoittele vähän aikaa, että seos vähän jäähtyy.
 Kaada puolet liivateseoksesta vadelmavaahdon sekaan koko ajan sekoittaen. Kaada toinen puoli liivateseoksesta valkosuklaavaahdon sekaan koko ajan sekoittaen.

 Kaada keksipohjan päälle ensin vadelmaseos ja tasoittele pinta varoen.
 Kaada sen jälkeen päälle valkosuklaaseos ja edelleen varoen tasoita pinta. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.
 Koristele vadelmilla ja suklaarouheella tai haluamallasi tavalla.
Kerrokset näkyvissä ja houkuttelemassa maistamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti