sunnuntai 2. lokakuuta 2016

ROUHEA JUURESGALETTE
 Uusi Yhteishyvä-lehti oli tullut postilaatikkoon ja sieltä aina nappaan ensimmäisenä välistä Ruoka-liitteen. Niin nytkin ja joka kerran on yhtä nautittavaa selailla lehteä ja katsoa herkullisen näköisiä kuvia ruuista. Ja miettiä miltä kaikki maistuu. Silmiini osui juuresgaletten kuva (galette on siis ranskalainen rouhea piiras, jonka reunat käännetään täytteen päälle)ja resepti ja ennen kuin ehdin edes ajatella, huomasin, että suuntasin keittiöön ja jääkaapille tutkimaan, löytyisikö kaapista tarvikkeita tähän.

 Kuten aina, jotain puuttui ja tällä kertaa se oli fetajuusto. Kaapissa ei myöskään ollut Aura-juustoa, joka olisi varmaan sopinut tähän loistavasti. Ihan hetken epäröin, että aloittaako ilman näitä, mutta kuten muulloinkin, päätin että nämä puutteet eivät ole esteenä vaan mennään niillä, mitä on. Eli alkuperäisessä reseptissä käytetään vain ranskankermaa ja fetaa - kurkkaapa alle, niin näet millä selvitin tämän haasteen.
Eikö olekin houkuttelevan näköinen iltapala!

JUURESGALETTE

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
n. 1 tl suolaa
1/2 dl öljyä
1 dl vettä
Täyte:
1-2 porkkanaa (koosta riippuen)
1-2 punajuurta (kuten yllä)
1 rkl öljyä
reilu hyppysellinen sormisuolaa
n. 1/2 dl maustamatonta tuorejuustoa
1 dl creme fraichea
n. 1 dl pieneksi kuutioitua halloumia
muutama lastu parmesania
1 tl oreganoa
Päälle:
parmesania

 Kuori ja leikkaa ensin porkkanat ja punajuuret melkein läpikuultavan ohuiksi viipaleiksi. Laita ne kulhoon ja lisää päälle öljy ja sormisuola ja sekoita.
 Valmista seuraavaksi taikina. Sekoita kulhossa jauhot ja suola. Lisää öljy ja vesi ja sekoita taikina tasaiseksi, älä vaivaa.
 Kaada taikina jauhotetulle leivinpaperille ja kauli halk. n. 30 cm kokoiseksi pyöreäksi levyksi.
 Levitä levylle (ei ihan reunoille asti) veitsellä tuorejuustoa ja sen päälle creme fraichea. Lisää sitten halloumikuutiot ja muutama lastu parmesania sekä oregano. Lisää päällimmäiseksi juurekset (kaada myös loppuöljy kulhosta kaiken päälle).
 Käännä taikinan reunat lopuksi täytteen päälle. Paista 200 C uunissa n. puoli tuntia tai kunnes pohja on kypsä.
 Lisää päälle vielä muutama parmesan-lastu ja tarjoile vähän jäähtyneenä.
Taikina on helppo vain sekoittaa esim. puuhaarukalla ja kumota leivinpaperille. Jauhojen avulla sen saa helposti kaulittua ympyräksi.
Älä levitä täytettä ihan reunoille asti.
Reunat saa kääntää päälle vähän niin ja näin eli tässä piirakassa ei ulkonäön kanssa ole niin tarkkaa. Mutta eivätkö syksyn juurekset olekin kauniita!
Makea punajuuri ja vähän suolainen parmesan täydentävät makua keskenään. Halloumi narskuu mukavasti suussa ja pehmeä ranskankerma ja tuorejuusto rukiisen pohjan kanssa tuovat omat vivahteensa. Täytteiksi kannattaa varmaan kokeilla vähän mitä tahansa - mitä sinä laittaisit?







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti