torstai 13. lokakuuta 2016

LEHTIKAALISOSEKEITTO
 Perheeni katsoi hieman epäluuloisena, kun kutsuin heidät ruokapöytään ja tarjolla oli vihreää keittoa. Ja kun vielä esittelin sen lehtikaalikeittona, näin muutaman epäluuloisen silmäyksen. Samanaikaisesti tosin hämäsin heitä ihanalla tuoreen leivän tuoksulla, kun leivoin focacciaa keiton oheen. 
 Keitto ei ollut kuitenkaan yhtään hassumpaa, tyttären mielestä nimenomaan lehtikaalin makuista, mutta itse ajattelin sen maistuvan vähän pinaatilta tai yleensäkin joltain "vihreältä". Edulliset raaka-aineet ja pikainen valmistus sopivat hyvin viikonlopun lounaalle "pikaruoaksi".

LEHTIKAALISOSEKEITTO

1 iso jauhoinen peruna
6 lehteä (n. 150 g) lehtikaalia
1 iso sipuli
2 rkl voita
10 dl kasvislientä
2 dl kermaa
2 rkl sitruunamehua
suolaa
Lisäksi: raejuustoa tai fetaa muruina 

 Kuori ja kuutioi peruna. Irrota lehtikaalista keskiruoti ja hienonna lehtikaalit ihan käsin repimällä. Lehtikaalia tulee aika paljon, mutta se menee kokoon kuulloteltaessa. Kuori ja silppua sipuli. 

 Kuullota ensin sipulia vähän aikaa voissa kattilassa. Lisää lehtikaalit ja kääntele vähän aikaa hyvin. 
 Lisää kasvisliemi (vesi + liemikuutio). Anna kiehua kunnes perunakuutiot ovat pehmeitä. Lisää kerma, sitruunamehu ja suola. Soseuta. Kuumenna keitto ja maista, tarvitseeko lisää mausteita. Jos keitto oln liian ohutta, voit sakeuttaa sitä sekoittamalla ruokalusikallisen vehnäjauhoja puoleen desiin kylmää vettä. Kaada seos ohuena nauhana keiton joukkoon ja anna kiehahtaa sekoittaen. 
 Tarjoile juustomurun kanssa.
Olin ostanut pakkauksen, jossa oli sekä vihreää että punaista lehtikaalia.
Ei kannata säikähtää, vaikka kaalit eivät meinaa aluksi mahtua kattilaan (minulla 3 litran kattila).
Kaalit painuvat kasaan, kun niitä vähän aikaa kuullottelee sipulisilpun kanssa.
Keitosta tuli aika samean vihreää, mutta se johtui varmaan myös noista punaisista lehtikaaleista. Eli ei niin houkuttelevan näköistä, mutta maku oli ihan kohdillaan, varsinkin kun ripotteli päälle fetaa ja ohessa söi tuoretta leipää :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti