lauantai 23. tammikuuta 2016

MAHTAVA KALA-ANNOS
 Tytär kävi risteilemässä ja syömässä laivalla a'la cartessa. Ja kehui saaneensa ihan parhaita ruoka-annoksia ikinä. No kuvien ja selitysten perusteella äiti yritti toteuttaa yhden annoksista eli jotain sinne päin. Bouillabaisse on oikeasti ranskalainen kalakeitto, mutta tänään valmistin sen kastikkeeksi tälle ruoalle. Siihen olisi kuulunut tietysti myös sinisimpukoita  kuorineen, mutta niitä ei tänään meillä ollut. Toimi ilmankin.
 Ei maistunut tietenkään samalta kuin laivalla, mutta tosi mahtava kalaruoka tuli tehtyä. Tässäkin, niin kuin yleensä, kokonaisuus ratkaisi. Tytär valmisti aiolin ja siitä tuli herkullista. Se kruunasi tämän annoksen. Ja siis maistui myös tyttärelle.
KUHAA BOUILLABAISSE -KASTIKKEELLA
PERUNAPYREEN JA AIOLIN KANSSA

Tee ensin aioli eli valkosipulimajoneesi.

VALKOSIPULI-AIOLI

1 kanamuna
2 valkosipulin kynttä
1/2 sitruunan mehu
vähän suolaa
vähän rouhittua valkopippuria
2 dl öljyä

smetanaa

Laita kapeaan, korkeaan astiaan muut paitsi creme fraiche. Laita sauvasekoitin astian pohjaan. Laita se käyntiin nostamatta sitä. Vähän ajan päästä heiluttele sitä vähän pohjassa ja nosta hitaasti ylös. Majoneesi on valmis. Ota smetanaa reilun puolen desin verran eri astiaan. Sekoita siihen majoneesia pari ruokalusikallista. 
Laita jääkaappiin. Säästä loppu majoneesi myöhempää käyttöä varten.

BOUILLABAISSE -KASTIKE

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 porkkana
1 kevätsipuli
2 rkl oliiviöljyä
1/2-1 dl valkoviiniä
4 dl kalalientä (vesi + kalaliemikuutio)
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl timjamia
1/2 tl sahramia
1 laakerinlehti
n. 1/2 dl ruokakermaa
 jättikatkarapuja pyrstöineen
(sinisimpukoita kuorineen halutessasi)

 Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Kuori ja viipaloi porkkana ohuelti. Laita öljy kattilaan ja kuullottele kasviksia vähän aikaa. Kaada sekaan viini ja anna kiehahtaa. Lisää kattilaan vesi ja kalaliemikuutio. Lisää tomaattipyre ja mausteet. Anna kiehua hiljakseen n. puoli tuntia. 

 Valmista sillä välin perunapyre (tai perunamuhennos). Keitä kuoritut perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Valuta vesi pois. Soseuta perunat vatkaimella, lisää kermaa tai maitoa (miel.kuumennettua) vähän kerrallaan. Lisää suolaa makusi mukaan ja reilu nokare voita.

 Siivilöi kastike. Lisää siivilöityyn kastikkeeseen osa kasviksista.  Laita kattila uudestaan liedelle, lisää n. puoli desiä ruokakermaa ja anna jäädä kiehumaan ilman kantta. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

Kuhafileitä 1kpl / 1-2 ruokailijaa (meillä 2 reilun kokoista)

 Paista kuhafileet voissa, n. pari minuuttia/puoli, että saat niihin ruskean, rapean pinnan ja mausta suolalla ja valkopippurilla.

 Laita bouillabaisseen sulaneet jättiravut, anna lämmetä kiehuvassa liemessä. 

Kokoa annokset:
 Laita syvälle lautaselle ensin perunapyrettä. Laita ympärille bouillabaisse -kastiketta siten, että joka lautaselle tulee 4-5 jättirapua ja vähän kasviksia liemen lisäksi. 
 Laita perunapyreen päälle paistettu kuhapala, sen päälle aiolia ja ripottele päälle silputtua kevätsipulia tai tilliä.
 Nauti hyvän valkoviinin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti