lauantai 11. lokakuuta 2014

TULISUUTTA KASVISRISOTOSSA

 Kaikki ei aina mene niin kuin Strömsössä. Tämän illan suunnitelmana oli grillata entrecote-pihvit kasvislisukkeiden kera, kun molemmat opiskelevat nuoremme olivat tulleet kotiin viikonlopun viettoon. No, nuoret ja nopeat käänteet kuuluvat yhteen: toinen söikin kavereittensa kanssa kaupungilla ja toinen söi "välipalaksi" sushia, joten ruokamietintä meni vähän uusiksi. Meillä vanhemmillakaan ei ollu mikään hirveä nälkä, joten kaappien sisältö sai aikaan plan B:n (eikä kyse tällä kertaa ollut viinistä).

Kasviksia löytyi ja kaapissa oli risottoriisiä, joten tadaa! - uusi suunnitelma syntyi siinä. Olin myös saanut työkaveriltani hänen itsensä kasvattamaa chiliä, joten päätin kokeilla sitä mausteena. Ja huh, olipa siinä ytyä! Aika tulisen risoton sain aikaiseksi, joten olkaapa tarkkoina chilien käytössä! Vähän miedompikin olisi riittänyt, mutta palsternakka yhdessä porkkanan kanssa toi todella hyvää makua tähän risottoon. Ja tässä sentään oli mukana riisiäkin :)

KASVISRISOTTO

3 dl risottoriisiä
3 rkl öljyä tai juoksevaa margariinia
n. 8 dl kasvislientä
2 porkkanaa
½ porkkanan verran palsternakkaa
1 iso salottisipuli
2 kevätsipulin vartta
1 (tulinen) chili
rouhittua mustapippuria
parmesan-juustoa raastettuna

Pilko kaikki ainekset ensin. Kuutioi todella pieneksi salottisipuli, porkkana ja palsternakka. Viipaloi ohuiksi renkaiksi kevätsipuli ja silppua chili pieneksi silpuksi. 
Kuumenna öljy kattilassa ja lisää kuumaan rasvaan salottisipuli-, porkkana- ja palsternakkasilput. Anna kuullottua sekoitellen pari minuuttia. Lisää sekaan riisit ja sekoita pari minuuttia kuullottaen niitäkin. Ala lisätä kasvislientä vähän kerallaan (tai laiskana päivänä kasvisliemikuutio ja kuumaa vettä) kunnes edellinen neste on imeytynyt riisin ja kasviksiin.
Kuullota samalla toisella pannulla vähän aikaa kevätsipuli- ja chilisilppua.
Lisää nestettä (kuitenkin siten, että riisit jäävät vähän al denteksi) ja vähän ennen kun tuntuu, että kaikki on valmista, lisää kevätsipuli-chili-silppu sekaan. Mausta risotto loppuvaiheessa rouhitulla mustapippurilla ja raasta sekaan parmesania. Suolaa ei tarvita ollenkaan. Yritä jättää risotto "valuvaksi" eli älä anna nesteen kokonaan imeytyä riisiin (vaikka kuvasta voisikin niin päätellä).

Ihania makuja: ensin porkkanan makeus, selleri, riisin kermaisuus (ilman kermaa), sipulit, parmesanin suolaisuus, mustapippuri ja lopuksi chilin jälkipolte. Makukimara kohdallaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti