lauantai 6. syyskuuta 2014

RAHKAOMENAPIIRAKKA PULLATAIKINAPOHJALLA
 Viikonloppuihin kuuluivat lapsuudessa pullantuoksuinen koti ja rauhallinen oleilu. Välillä tulee jänniä mielikuvia menneisyydestä mieleen. Usein tuoksut laukaisevat niitä tai jokin muu. Kuten, että kun sisareni aikoinaan osti omaa asuntoa, hän valitsi sen tietyn, koska rappukäytävässä tuoksui samalta kuin meidän lapsuuden kotitalossamme. Tai että sateiset sunnuntait pitää viettää peiton alla sängyssä kirjaa lukien.
No, tänään koti tuoksui pullalta, kun sain upotettua taas muutaman omenan piirakkaan, tällä kertaa rahkan seurana. Olipa makoisa päiväkahvileivonnainen!
RAHKAOMENAPIIRAKKA PULLATAIKINAPOHJALLA

Pohjataikina:
2 dl maitoa
75 g margariinia
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
1 pss kuivahiivaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
Päälle:
2 kananmunaa
1 prk maitorahkaa
½ dl sokeria
omenoita
kanelia
1 rkl sokeria

Tee ensin pullataikina kohoamaan. Lämmitä maito n. 42 C. Laita maidon sekaan, sokeri, suola ja kardemumma. Itse teen taikinan yleensä yleiskoneella, jolloin laitan seuraavaksi sulatetun margariinin. Sen jälkeen lisään n. 3 dl jauhoja, johon olen sekoittanut kuivahiivan. Sen jälkeen sekoitan pienessä kipossa kananmunan rikki ja kaadan melkein koko munan taikinan sekaan. Jätän sitä vähän reunataikinoiden voitelemiseen. Lopuksi lisäilen jauhoja sen verran, että taikina alkaa irrota kulhon reunoista.
Anna taikinan kohota noin kolme varttia.
Sekoita keskenään munat ja rahka sekä sokeri. Kuori ja viipaloi omenat.
Laita uuni kuumenemaan 210 C. Kauli taikina levyksi ja laita se leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Nostele reunoja vähän ylös. Laita omenaviipaleet taikinan päälle, ripottele päälle kanelia, voitele piirakan reunat munalla ja kaada omenoiden päälle rahkaseos.
Laita pelti uuniin melkein alimmalle tasolle ja paista piirakkaa n. 20 min.

2 kommenttia:

  1. Täytyisi itsekin tehdä omenoista jotain, kun olen vaan siirtänyt ja siirtänyt niistä kokkailua. Tänäänkin kannoin 40 litraa omenia kompostiin kun mätänevät ja linnut nokkivat. Varmaan enemmän jäi vielä maahan. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se ihanaa ja rasittavaa, kun on runsas omenasato! Olen itse kantanut niitä kaikille tutuille ja vähän tuntemattomillekin ja paistanut ja leiponut ja vaikka mitä. Ja silti niitä riittää :D

      Poista