maanantai 23. kesäkuuta 2014

RAPARPERI-MANSIKKAKAKKU JUHANNUKSENA
 Yksi juhannusperinteistä on kaiken muun ohella mansikkakakku. Joka vuosi se pitää tehdä ja aina tietysti vähän erilainen kuin ennen. Viime vuonna tein hyydytetyn kakun ja tänä vuonnakin käytin taas Valion maustettua rahkaa, tällä kertaa täytteessä sekä kuorrutuksessa. Kuorrutukseen rahkaa antaa mukavasti jämäkkyyttä ja tietysti hyvää makua.
Täytteeseen käytin raparpereja ja vähän mansikoita sekä maustoin sen lorauksella sitruunalikööriä. Ja kermavaahdon kanssa maustettu vaniljarahka oli täydellinen kumppani.
Ihania kesämakuja!





VANILJAINEN RAPARPERI-MANSIKKAKAKKU (18 cm vuoka)

Pohja
3 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 1/4 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte 1
n. 3-4 dl raparperin paloja
½ dl vettä
muutama pakastemansikka
½ dl sokeria
n. 3-4 rkl sitruunalikööriä (tai sitruunamehua)
Täyte 2
1 dl vispikermaa
½ prk vaniljarahkaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Päälle
½ dl maitoa
2 dl vispikermaa
½ prk vaniljarahkaa
1 rkl sokeria
mansikoita
sitruunamelissaa
hopeanonparelleja

Vatkaa munat ja sokeri rauhassa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää siivilän läpi vehnä ja perunajauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Kääntele jauhoseos lastalla tai nuolijalla muna-sokeri-vaahdon joukkoon. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan.
Paista 175 C uunissa n. 30 minuuttia.
Ota uunista ja anna pohjan jäähtyä. Leikkaa kahtia, että saat laitettua täytteen väliin.
Sillä aikaa, kun pohja paistuu, leikkaa raparperit pieniksi paloiksi ja laita kattilaan vesitilkan kanssa. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää mansikat ja sokerit. Anna kiehua soseeksi. Mausta sitruunaliköörillä. Anna jäähtyä.
Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka, kreemijauhe ja sokerit.
Laita alin kakkukerros lautaselle ja lusikoi päälle reilu kerros raparperi-mansikkasurvosta. Laita sen jälkeen kerros kerma-rahkaseosta.
Paina kakun päälliskerros varovasti päälle ja kostuta se maidolla. Laita kakku peitettynä maustumaan jääkaappiin yön yli.
Kuorruta seuraavana päivänä kakku. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja sokerit. Levitä kakun päälle suurin osa. Pursota vähän koristuksia reunoihin. Leikkaa mansikat viipaleiksi ja koristele kakun päällinen mansikoilla, sitruunamelissan lehdillä ja nonparelleilla.  

Ihanan mehevä raparperi-mansikkakakku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti