tiistai 31. joulukuuta 2013

MAKUJEN ILOTULITUSTA JA
PALA TAIVASTA
 Uuden vuoden vastaanottoon liittyy kaikenlaisia rituaaleja. Kuka syö aina samoja ruokia, kuka käy aina ampumassa raketteja puolen yön aikaan ja kuka valaa tinoja ja ennustaa tulevan vuoden tapahtumia. Meillä vuoden vaihtuminen on yleensä tapahtunut siten, että syödään yhdessä jotain kaikkien toivomaa ruokaa ja kun lapset olivat nuorempia, käytiin yhdessä kylän muiden perheiden kanssa ampumassa pellon laidalla raketteja. Lasten iästä riippuen joko alkuillasta tai vasta puolen yön aikaan.
Nykyisin, kun nuorisolla on omat menonsa, on meillä kuitenkin pidetty kiinni yhteisestä ruokailusta. Tänä vuonna toiveena oli itämaisia herkkuja. Tyttäreni toivoi, että voisimme hakea "Take away" -susheja ja sitten hän sanoi, että jos nyt jotain kuitenkin haluat kokkailla, voisit jotain kiinalaista tehdä!
Sushit haettiin siis valmiina ja kahta kertaa ei tarvinnut kehottaa eli taas reseptien kimppuun. Pirkan ja Ruokalan sivuilta löytyi yhdistelmä, joka sopi juuri meille. Ja jälkkäri Valiolta vaikkei ollutkaan kiinalaista.
Eli alkupaloiksi susheja, väliruoaksi broileri-maapähkinäsalaatti ja pääruoaksi hapanimelää possua. Jälkiruoka olikin sitten suklaa-chilimousse. Aika kiva olo syömisen jälkeen, ei ähky, mutta täyteläisiä makuja, vähän kuin ilotulitus suussa! Nyt sitten vain katselemaan ulos, kun naapurusto paukuttaa rakettejaan. Nuoriso on jo poistunut illanviettoihinsa ja täällä pauke ja värikylläisyys ilmassa täyttää yön!
Mahtavaa, toiveiden täyttämää Uutta Vuotta 2014 teille kaikille!
BROILERI-MAAPÄHKINÄSALAATTI
 
1 rs (250 g)broilerin paistijauhelihaa
1 rklöljyä
1-2valkosipulinkynttä
1 tlPirkka inkivääritahnaa
1/2-1 tlPirkka sambal oelek chilitahnaa
1-2 rklmakeaa soijakastiketta
1 ps (n. 250 g)Cosmopolitan salaattia
1/2 dlsuolapähkinöitä
1/2limetin mehu
1/2 dlthai sweet chilikastiketta
Koristeeksi
1-2punaista mietoa chilipalkoa
 
 
Paista broilerin jauheliha rasvassa. Mausta hienonnetulla valkosipulilla ja inkivääri- sekä chilitahnalla. Lisää soijakastike. Paista, kunnes soija on imeytynyt lihaan. Tarkista maku.
 
Irrottele salaatinlehdet toisistaan. Leikkaa lehtiruodit osittain pois, jotta salaatinlehdet, pysyvät tarjoiluvadilla pystyssä "veneinä". (Pienimmät salaatinlehdet voit käyttää revittynä muihin salaatteihin.) Rouhi suolapähkinät karkeaksi.
 
Lusikoi täyte pitkittäin "salaattiveneisiin". Purista täytteen päälle limetinmehua, lorauta hieman makeaa chilikastiketta ja ripottele pinnalle suolapähkinöitä. Koristele viipaloidulla chilillä. Voit syödä salaattiveneet käsin, kun taivutat salaatin reunat täytteen päälle pitkittäin. Meillä salaatinlehdet olivat niin isoja, että jokaiselle riitti yksi lehti täytteineen.









HAPANIMELÄ PORSAANFILEE
 
600 g porsaan sisäfileetä
1 punasipuli
1 keskivahva punainen chili
1/2 tuore ananas
3-5 kevätsipulin vartta
1 dl maissijauhoja
2 rkl ruokaöljyä paistamiseen
1 tl maissitärkkelystä liotettuna pieneen määrään kylmää vettä
suolaa         
valkopippuria         
 
Hapanimeläkastike:         
1 valkosipuli
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl etikkaa
1/2 rkl sitruunamehua
4 rkl sokeria
1 1/2 dl vettä         

Valmista ensin hapanimeläkastike. Hienonna valkosipuli aivan hienoksi tahnaksi. Parhaiten se onnistuu painamalla veitsen lappeella valkosipulia ja muhentamalla sitä. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna kastikkeen seistä noin 30 min ennen käyttöä, niin maut tasaantuvat.

Leikkaa porsaanfilee ohuiksi siivuiksi. Viipaloi punasipuli pitkittäin ohueksi. Poista chilistä siemenet ja hienonna se. Pilko ananas paloiksi ja hienonna kevätsipuli.

Pyörittele lihapalat jauhossa ja paista ne kuumassa öljyssä. Älä ruskista liikaa, ota niihin vain kevyt väri. Nosta lihat lautaselle odottamaan. Paista samalla pannulla pienessä tilkassa öljyä punasipuli pehmeäksi. Lisää pannulle hapanimeläkastike ja keitä hetki. Lisää joukkoon chili ja ananaspalat ja ja keitä hetki. Lisää pannulle veteen sekoitettu maissitärkkelys ja anna kuumentua. Lisää paistetut lihat ja kevätsipulisilppu. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarjoile riisin tai nuudeleiden kanssa.

SUKLAA-CHILIMOUSSE

1/2  rasiaa  (à 200 g)


maustamatonta tuorejuustoa
1  rkl sokeria
2  tl vaniljasokeria
1/2 - 1 tl chilihiutaleita , esim. Santa Maria
1  dl kuohukermaa
75  g taloussuklaata
 
Sekoita tuorejuustoon sokerit, chili ja vaahdotettu kerma.
Sulata 50 g (10 palaa) suklaata mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Sekoita suklaa juusto-kermaseokseen.
Rouhi loppu suklaa (25 g, 5 palaa) veitsellä. Lisää vaahtoon.
Tarjoile pienistä jälkiruokakulhoista tai espressokupeista.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti