lauantai 15. syyskuuta 2012

SISKON MIEHEN YÖLEIPÄ
 
Jokin aika sitten sain leipäreseptin siskoni mieheltä. Juju tämän leivän tekemisessä on siinä, että taikina sekoitetaan pikaisesti illalla, jätetään huoneenlämpöön yöksi ja paistetaan aamulla. Mikä olisi parempaa aamulla kuin vastapaistettu, rapeakuorinen leipä kahvin kanssa. Tuoksu on kuin ranskalaisessa leipomossa auringonnousun jälkeen! Itse käytin vehnäjauhojen lisäksi kaurajauhoja ja auringonkukansiemeniä antamaan lisämakua leipään.
 
 1 leipä
Valmistusaika: 10 minuuttia + kohotus- ja paistoaika

8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 1/2–2 tl suolaa
1 kokonainen hiiva
4 dl vettä


Sekoita kulhossa jauhot, suola. Lisää hiivavesi ja sekoita nopeasti sekaisin käsin tai lastalla, älä vaivaa. Onnistuu myös kuivahiivalla, jotka on sekoitettu jauhoihin.Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12–18 tunniksi.

Levitä taikina työpöydälle, ripottele alle jauhoja ja kaada taikina päälle. Painele taikina tasaiseksi levyksi, jotta ilmakuplat tyhjenevät. Käännä taikinalevyn reunat keskustaan kuin taittelisit nenäliinan. Ripottele taikinan päälle jauhoja ja anna levätä sen aikaa kun uuni lämpiää.

Laita kannellinen pata tai kattila uuniin ja säädä uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Paistoastiaksi käy mikä tahansa uunikestävä kattila tai pata.

Kun uuni on kuuma, ota kattila uunista ja kumoa taikina siihen. Älä säikähdä, vaikka leipä näyttää epämääräiseltä taikinakasalta. Se tasaantuu paistuessaan.

Nosta kansi kattilan päälle. Paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia. Kypsä leipä kumisee, kun sitä koputtaa. Kumoa leipä ritilälle jäähtymään.

Voit käyttää jauhoina hiivaleipäjauhoja, täysvehnäjauhoja tai sämpyläjauhoseosta. Voit korvata
kolmanneksen jauhoista ruis- tai grahamjauhoilla. Lisää siemeniä maun mukaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti