lauantai 28. heinäkuuta 2012

SITÄ SUN TÄTÄ ELI KEVYITÄ KESÄHERKKUJA

Hehkuvan kuumana kesälauantaina tuli tehtyä yhtä sun toista. Aamulla puutarhan perkausta eli kasvimaalla kävin kaikkia rikkaruohoja etsimässä. Löytyi ihan kiitettävästi eli selkä sai auringolta c- ja d-vitamiinit ja reidet jumppaa ihan ilmaiseksi. Pari ämpärillistä ylimääräisiä vihreitä löysi tiensä kompostikasaan. Ja kyllä on nyt sitten hyvä mansikoitten aloittaa lepokautensa ja herneiden ja porkkanoiden kypsyä rauhassa ilman nilkkoja nakertavia ohdakkeita ja juolavehniä. 
Päivällä pääsin auttelemaan ystävää rippijuhlavalmisteluissa kakun tekemisellä. Tilauksessa oli hyydytetty mansikkainen kakku ja valmistin sen Hellapoliisin reseptiä vähän muunnellen.


RAIKAS MANSIKKAKAKKU

Pohja:
1 pkt Domino-mansikkakeksejä
(muutama Digestive-keksi)
vajaa desi öljy-maito -sekoitusta
Murskaa keksit muovipussissa esim. lihanuijalla karkeaksi rouheeksi, lisää neste sekaan. Levitä irtovuoan pohjalle ( 28 cm), jonne olet laittanut pohjalle leivinpaperia. Helpoiten sen saa laitettua, kun reuna on irti, laitat leivinpaperin reunan ja pohjan väliin. Kiinnität reunan paikalleen, irrotat sen ja leikkaat paperiin jääneen kuvion mukaisesti renkaan.

Täyte:
2½ dl Flora vanillaa
200 g vanilja-rahkaa
200 g sitruuna-rahkaa
n. 2 dl viipaloituja mansikoita
n. 1 dl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria
1 sitruuna
8 liivatelehteä
Laita liivatelehdet kylmään veteen n. 5 minuutiksi. Vatkaa Flora vanilla niin kovaksi vaahdoksi kuin mahdollista ja sekoita rahkat joukkoon. Sekoita myös mansikat sekaan ja mausta sokereilla maun mukaan. Purista sitruunan mehu, sekoita n. puolet vaahdon sekaan ja kuumenna puolet (johon voit sekoittaa vähän vettä sekaan, että saat n. ½-1 dl nestettä) esim. mikroaaltouunissa n. 30 sek, johon sekoitat puristetut liivatelehdet. Sekoita koko ajan vatkaten sulaneet liivatteet täytteen sekaan. Valuta täyte keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.

Pinnalle:
mansikoita
1dl Hyytelösokeri Multia
1½ dl vettä tai mansikkamehua

Paloittele mansikat ja asettele kakun päälle. Kuumenna kattilassa neste ja sokeri, anna jäähtyä ihan vähän aikaa ja lusikoi mansikoitten päälle kiilteeksi.

Laitan usein vuokaan myös reunojen suojaksi leivinpaperia. Silloin on jotenkin helpompi irrottaa kakku tarjolle. Jos käytössä on pienempi vuoka, voi jättää pois toisen rahkan ja vähentää liivatteita 1-2 kpl ja pohjaksi riittää yksi paketillinen dominoja.
Iltapäivällä vein kakun juhlataloon ja auttelin vähän aikaa muissakin keittiöhommissa. Ihanaa päästä osallistumaan juhlien valmistelutohinoihin. Emäntä tarjoili kuohuviiniä ja sisarensa tekemää pinaatti-fetapiirakkaa fillotaikinakuoressa (tätä täytyy ehdottomasti kokeilla myöhemmin, kiitos), joten hyvin suunniteltu kokkailu sujui kuin tanssi!

Aurinkoisen päivän illaksi ei voinut ajatella mitään kovin raskasta ruokaa, joten yhteistyössä kotiväen kanssa päädyimme valmistamaan tomaatti-bruschettoja, salaattia ja grillattuja tiikeriravun pyrstöjä.


TOMAATTI-BRUSCHETTA

patonki
oliiviöljyä
valkosipulia
merisuolaa
tomaattia
juustoraastetta

Leikkaa patongista viipaleita, laita ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Pilko tomaatit kuutioiksi (ilman siemeniä). Huiski leipien päälle oliiviöljyä, johon olet sekoittanut murskatun valkosipulin kynnen (tai jätä valkosipuli pois, jos et välitä siitä). Rouhi päälle vähän merisuolaa. Laita jokaiselle leipäviipaleelle vähän tomaattikuutioita ja juustoraastetta. Paista 200 C uunissa n. 5-10 minuuttia.


GRILLATUT TIIKERIRAVUN PYRSTÖT

Paketti tiikeriravun pyrstöjä
1 lime
3 valkosipulin kynttä
n. 1 dl oliiviöljyä
1½ tl suolaa
mustapippuria
chiliä

Anna tiikeriravunpyrstöjen sulaa kaikessa rauhassa. Sekoita marinaadi, johon sekoitat oliiviöljyn sekaan murskatut valkosipulin kynnet, raastetun limen kuoren ja puristetun mehun sekä mausteet. Lisää chiliä maun mukaan. Anna marinoitua n. ½ tuntia. Laita ravut liotettuihin grillitikkuihin ja paista grillissä n. pari minuuttia kummaltakin puolelta.

Voit tehdä ravuille lisäkkeeksi dippikastikkeen esim. kermaviilistä ja haluamistasi mausteista, mutta tänään nautiskelimme ravut salaatin ja bruschettojen sekä kuivan valkoviinin kera. Kevyt, mutta sopivasti täyttävä ateria hellepäivän päätteeksi!

2 kommenttia:

  1. En ole varsinaisesti bruschettojen fani, mutta nuo näyttävät hyviltä!

    VastaaPoista
  2. Itselleni on tärkeintä, ettei niitä paista liikaa eli etteivät kuivetu koviksi vaan pysyvät pinnalta rapeina, sisältä pehmeinä.

    VastaaPoista