maanantai 23. heinäkuuta 2012

LOMALAISEN KEITTIÖTERAPIAA

Sateisen, pilvisen lomapäivän huvina voi olla menun suunnittelu illaksi. Tyttäreni muisteli eilen erästä lohiruokaa, jota tein toukokuussa käytyäni Tomi Björckin Farang -ravintolassa. Siitä se sitten lähti... se ideointi. Tarkoituksena oli tehdä kevyt kokonaisuus, jonka kruunaisi joku herkullinen jälkiruoka. Sattumalta ehdin vasta tänään hankkimaan loput pakastettavat mansikat, joten jälkkärin raaka-ainekin tuli samalla helposti päätettyä. Ja kanttarellimetsän antimista pääruoka. Parituntinen keittiörupeama alkoi valkosuklaa-pannacotan tekemisellä, sillä sen pitää antaa hyytyä jääkaapissa ainakin pari tuntia (annoksen koosta riippuen). Lohi piti laittaa myös marinoitumaan, joten sen vuoro oli seuraavaksi. Sitten perkasin niitä mansikoita pakastimeen ja tein samalla pannacotalle lisäkkeen. Mansikkaurakan jälkeen valmistelin risoton ja sen hautuessa alkuruokaan lisukkeet. Tämä oli sellainen tyypillinen naisten juttu; tuo tullessas, vie mennessäs :) Mutta kaikki valmistui ajallaan! Ohjeet on neljän hengen ruokailuun.


LIMEMARINOITU LOHI

4 lohisiivua
2 limeä
merisuolaa
valkopippuria
jääsalaattia
n. 6 kirsikka- tai miniluumutomaattia
paahdettua sipulirouhetta
suolapähkinöitä
balsamicoa
öljyä
suolaa
sokeria

Leikkaa lohesta poikittain suikaleet, jotka ovat yhtä leveitä kuin paksuja. Purista lautaselle yhden limen mehu. Mausta lohen palat suolalla ja valkopippurilla ja aseta palat mehun päälle. Leikkaa toinen lime ohuiksi viipaleiksi ja laita lohien päälle. Peitä foliolla ja laita jääkaappiin maustumaan ja "kypsymään" n. tunnin ajaksi. Käännä palat tunnin jälkeen, laita limeviipaleet uudestaan päälle ja anna olla vielä toinen tunti jääkaapissa.
Sekoita vähän oliiviöljyä, balsamicoa ja suolaa sekä sokeria keskenään. Leikkaa jääsalaatista pitkiä suikaleita ja tomaateista renkaita. Laita jokaiselle oma annos, johon asetat ensin lohiviipaleen, päälle salaattia ja tomaattia, joihin olet sekoittanut balsamicokastiketta. Lopuksi sipulirouhetta ja muutama suolapähkinä.


 KANTTARELLIRISOTTO

3 dl risottoriisiä
1 iso sipuli
kanttarelleja
öljyä / juoksevaa margariinia
kasvisliemikuutio
5-6 dl vettä
suolaa
mustapippuria
1 dl ruokakermaa
½-1 dl juustoraastetta
parmesaanilastuja

Laita kattilaan öljyä tai margariinia tai niitten sekoitusta. Lisää pieneksi silputtu sipuli ja kuullota vähän aikaa. Lisää riisi sekaan ja anna kuullottua. Lisää pieniksi silputut, ennalta pannussa pikaisesti freesatut kanttarellit. Lisää vettä desi kerrallaan ja sekoita vähän väliä. Lisää myös liemikuutio. Risoton valmistus kestää n. 20 minuuttia. Lisää nestettä aina, kun edellinen nestemäärä on melkein imeytynyt riisiin. Lisää loppuvaiheessa kerma ja juustoraaste (tällä kertaa käytin emmentalia) sekä mausta suolalla ja mustapippurilla. Risoton tulee tuntua vähän hampaissa ja koostumuksen tulee olla "valuvaa". Laita annoksen päälle parmesaanilastuja.


VALKOSUKLAA-PANNACOTTA BALSAMICO-MANSIKOILLA

2 liivatelehteä 
80 g valkosuklaata
1 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
2 rkl hienoa sokeria 
1-2 tl vaniljasokeria


lisäksi:
2-3 dl mansikoita
2 rkl balsamicoa
2 rkl sokeria
4 isoa basilikan lehteä

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viitisen minuuttia. Kiehauta maito ja kerma, lisää joukkoon paloiteltu valkosuklaa, sokeri ja vaniljasokeri, sekoita tasaiseksi. Puserra liivatelehdistä vesi ja liuota ne lämpimään kermaseokseen. Jaa seos laseihin, laita kylmään hyytymään n. 2-4 tunniksi.
Viipaloi mansikat ja sekoita sekaan balsamico, sokeri ja kapeiksi suikaloidut basilikan lehdet. Anna maustua jääkaapissa sillä aikaa, kun pannacotta hyytyy.
Lisää mansikat pannacotan päälle ja koristele basilikan lehdillä.



2 kommenttia:

  1. Nam. Täytyypä koittaa. Tuo risotto käy varmaankin myös muista sienistä. Meillä ei uppoa sienirisotto jossa on valkoviiniä, joten kerma sopii oikein hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Risoton voi hyvin tehdä mistä vaan; kaikki sienet, katkaravut.. tyttäreni tekee mielellään purjosta...Muuten sama resepti, mutta vaihtelua saa siis sillä, mitä sekaan laittaa :)

      Poista