keskiviikko 9. tammikuuta 2019

MERKKIPÄIVIÄ JUHLISTAMASSA
 - PORKKANATÄYTEKKAKKU
 Meillä sijoittuu perhepiirissä monta merkkipäivää loppuvuoteen, on nimipäiviä ja syntymäpäiviä vähän väliä. Niinpä onkin helppoa niputtaa juhlinnat pariin kertaan ja joulukuun alussa vietettiin näitä kimppajuhlia kahvien merkeissä.

Pöydässä oli suolaista ja  makeaa, kuten tapana on ja niinpä jokainen löytää yleensä jotain omaan makuunsa sopivaa. 
Tyttäreni teki ihanan meheviä vadelmamuffinsseja kreemikuorrutuksella. Itse tein täytekakuksi korkean version porkkanakakusta, josta tässä alla ohje. Muita reseptejä kirjoittelen tänne pikku hiljaa.
PORKKANATÄYTEKAKKU

4 dl ruokokidesokeria
4 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
5 dl porkkanaraastetta
150 g voita tai margariinia

Täyte
3 dl kuohukermaa
200 g appelsiinirahkaa

ripaus vaniljasokeria
3 rkl maitoa
2 liivatetta
Kostutukseen 

n. 1 dl maitoa
Koristeluun
pipareita ja hedelmiä

 Vaahdota kananmunat ja sokeri kunnolla kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita vehnäjauhot ja muut kuivat aineet keskenään. Lisää varovasti käännellen kananmuna-sokeriseokseen vuorotellen sulatettua ja jäähtynyttä voita, hienoksi raastettua porkkanaa sekä kuivat aineet.
 Vuoraa leivinpaperilla halkaisijaltaan 18–20 cm kokoinen irtopohjavuoan pohja. Laita paperia myös vuoan reunoille hieman vuoan reunoja korkeammaksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteessa noin tunti. Kumoa valmis kakku ja anna jäähtyä.
 Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi. Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi ja sekoita rahka sekaan. Lisää ripaus vaniljasokeria. Kuumenna 3 rkl maitoa ja lisää sekaan vedestä puristetut liivatteet. Anna jäähtyä ihan hetken ja kaada liivateseos rahkaseokseen ohuena nauhana koko ajan hyvin sekoittaen.


 Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan ja kostuta levyt maidolla. Kokoa kakku kakkuvuokaan: laita pohjalle ensin yksi kakkulevy ja laita levyn päälle täytettä. Lisää kakkulevy ja täytettä. Laita päällimmäiseksi viimeinen levy ja vielä kerros täytettä myös kakun pinnalle. Laita kakku jääkaappiin kostumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli.
 Ota kakku pois vuoasta ja laita tarjoilualustalle. Koristele haluamallasi tavalla. Itse käytin koristeluun viikunoita, viinirypäleitä ja pipareita.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti