maanantai 9. tammikuuta 2017

SLOWFOOD - KASSLERISTA IHANAA HERKKUA
 JA HYVÄT MARINOIDUT PUNASIPULIT
 Loppiaisviikonloppuna oli aikaa siivoilla pois viimeisetkin joulunjäljet ja kokkailla rauhassa ja pitkään. Päätin valmistaa glaseerattua possua, jota olin tehnyt kesällä (Taste of Tuusula) viimeksi ja jostain syystä se palasi mieleeni nyt. Olin kylläkin hankkinut possun kassler-palan tehdäkseni Pulled porkia, mutta näin ne ajatukset poukkoilevat. Laitoin reseptin uudelleen tuohon loppuun.
 Toteutin ruoan melkein sellaisenaan, mutta sipulien marinointia kokeilin vähän eri tavalla. Nämä vain paranivat, kun vielä seuraavaksi päiväksikin jäi vähän syötävää. Eli jos sinulla on aikaa ja malttia, tee sipulit jo edellisenä päivänä.
(
HYVÄT LÄMMINMARINOIDUT PUNASIPULIT

2 isoa punasipulia

1/2 dl valkoviinietikkaa
3 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl sokeria
rouhittua  mustapippuria
pari hyppysellistä sormisuolaa
1 dl öljyä

 Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi/renkaiksi. Kiehauta etikat, sokeri, pippuri ja suola. Lisää joukkoon punasipulit. Kiehauta ja yritä lusikalla varovasti irrottaa renkaat toisistaan samalla käännellen sipuleita liemessä.
 Anna jäähtyä kattilassa vähän aikaa ja lisää öljy. Anna jäähtyä edelleen kattilassa noin reilun tunnin ajan aina välillä sipuleita käännellen.
 Purkita sipulit liemineen ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Laita sipulit tiiviiseen purkkiin ja jääkaappiin maustumaan.
Yksinkertainen kattaus ja pari kynttilää saavat aikaan rauhallisen tunnelman, jolloin voi rauhassa keskittyä nautiskeluun.


Tämän ruoan ei tarvitse olla ihan järjettömän kauaa uunissa, koska ajatus on, että liha melkein hajoaa, mutta siitä pystyy kuitenkin leikkaamaan paloja. 
Ihana, makea glaseeraus saa lihan muuttumaan melkein mustaksi.

GLASEERATTU PORSAAN KASSLER 

n. 700 g pala porsaan kassleria
pari rkl öljyä
suolaa 
mustapippuria
vettä
1/2 dl soijaa
3 valkosipulin kynttä
1 chilipalko

 Laita uunipadan pohjalle vähän öljyä. Hiero lihan pintaa öljyä, suolaa ja rouhittua mustapippuria. Laita liha pataan, kaada sinne pari desiä vettä ja laita liha 250 C uuniin, että lihan pinta vähän ruskistuu. Anna olla noin 20-30 min. Ota pata pois uunista.
 Laske uunin lämpö 150 asteeseen. Lisää pataan kiehuvaa vettä niin, että liha lähes peittyy ja lisää sekaan soija ja kuoritut, halkaistut valkosipulinkynnet sekä halkaistu chili.
 Anna lihan olla uunissa vielä n. 2 1/2 tuntia, että kokonaisaika on n. 3 tuntia. Liha mureutuu hyvin tässä ajassa. Jos sinulla on isompi lihapala, voi se halutessasi olla pidempäänkin uunissa. Tämän kokoinen pala kassleria maksoin n. 4 euroa, joten edullistakin tämä on!
 Lihan voit tehdä tähän pisteeseen hyvissä ajoin.

GLASEERAUS

1/2 dl balsamiviinietikkaa
1/2 dl fariinisokeria (tai 1/3 dl ruokokidesokeria ja 4 rkl tummaa siirappia)
3 rkl makeaa soijakastiketta
1/2 tl chilijauhetta
ripaus suolaa

 Laita kaikki aineet suolaa lukuunottamatta kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia kunnes liemi on tiivistynyt noin puoleen alkuperäisestä määrästä ja on siirappimaisen paksua. Maista ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

 Leikkaa liha pienempiin paloihin varovasti (murea liha hajoaa helposti) ja nosta palat uunivuokaan vierekkäin. Valele eli kaada lusikalla päälle balsamicosiirappia ja laita vuoka uuniin 225 C noin pariksi kymmeneksi minuutiksi (eli siksi ajaksi, kun saat alkuruoan tarjoiltua ja syötyä). Lihasta tulee melkein mustaa ja se maistuu  ihanan karamelliselta.
Lisukkeeksi esikeitin vajaat kymmenen minuuttia kuorittuja perunoita ja porkkanoita, sen jälkeen leikkasin ne lohkoiksi ja paistoin vähän väriä pannulla. Ripottelin perunoille lopuksi vähän suolaa ja porkkanoille vähän sokeria.
Keätsipulit freesasin pannulla öljyssä pikaisesti, mutta niitä ei olisi kuin tarvinnut vähän näyttää pannulle, sillä ne pehmenevät supernopeasti.
Kastikkeen tein siivilöidystä lihan paistoliemestä, jonka annoin kiehua kokoon puolisen tuntia. Mausta tuli aika tulinen, joten "taitoin" tulisuutta tilkalla kermaa ja teelusikallisella sokeria.
Marinoidut sipulit kruunasivat tämän ruoan.
Väriä ja makuja!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti