keskiviikko 11. tammikuuta 2017

FALAFEL -PYÖRYKÄT, KUSKUS JA TSATSIKI
 Jotkut ystäväni viettävät kasvispainotteista tammikuuta, jotkut toiset taas tipatonta. Meillä päädyttiin sunnuntaina kokeilemaan kasvisruokaa (tosin uunissa valmistui samaan aikaan lihapullia - jokaiselle jotakin siis) ja tyttären ehdotuksesta kokeiluun tuli falafel-pyörykät.
 Ihan ensin piti selvittää, että mistä ne koostuvat ja seuraavaksi tutustua kaappien sisältöön ja lopuksi suunnata kauppaan. Lisukkeeksi tehtiin nopea kuskus ja kastikkeeksi tsatsikia. Meillä tsatsiki maustettiin inkiväärillä, mutta tähän ruokaan olisi toksi sopinut mausteeksi minttu. Vähän sitä ja tätä, mutta kaikki maut sopivat hyvin yhteen.
FALAFEL -PYÖRYKÄT

265/400 g kikherneitä suolaliemessä
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä

3/4 dl kokojyvävehnäjauhoja
1/2 dl persiljaa tai korianteria hienonnettuna
1 rkl sitruunanmehua
1 rkl tahinia
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
3/4 tl suolaa
1/4 tl chilijauhetta

Paistamiseen
kokojyvävehnäjauhoja
öljyä

TSATSIKI

1 prk (200 g) kermaviiliä (tai kreikkalaista jugurttia)
1-2 tl raastettua inkivääriä
(1 valkosipulinkynsi)
n. 1/2-1 kurkku
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria
rouhittua mustapippuria
1 rkl sitruunanmehua

 Raasta tsatsikia varten kurkku karkeaksi raasteeksi. Purista nesteet pois käsillä ja sekoita raaste kermaviiliin. Sekoita loput kastikkeen ainekset sekaan. Anna maustua jääkaapissa.

Valuta kikherneet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.    Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon ja sekoita tasaiseksi.
 Kumoa taikina kostutetulle leikkuulaudalle. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se 30 palaan. Muotoile palat pyöryköiksi. Kierittele pyörykät lautaselle kaadetuissa jauhoissa.
 Kuumenna rasva pannulla ja paista pyörykät kypsiksi miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä käännellen. Pidä pyörykät lämpiminä ja tarjoa kastikkeen kanssa. Hienonna tarjoiluvadille runsaasti persiljaa koristeeksi.

KUSKUS

2 dl kuskusia
2 dl vettä
1 iso porkkana
2-3 kevätsipulia
pala fetajuustoa
öljyä
sormisuolaa
mustapippuria

 Keitä vesi kiehuvaksi ja kaada se kuskus-suurimoiden päälle. Laita astian päälle kansi muutamaksi minuutiksi.
 Kuori porkkana ja vuole siitä sen jälkeen kuorimaveitsellä ohuita, pitkiä lastuja. Leikkaa kevätsipulit pieneksi.
 Laita öljyä paistinpannuun ja kuullota porkkanalastuja ja kevätsipulia öljyssä vähän aikaa käännellen. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla.
 Kaada kasvikset kuskusin joukkoon ja murenna sekaan fetaa. Tarjoa falafel-pyöryköiden kanssa.
Sekoita kaikki falafelin ainekset tehosekoittimessa, kunnes niistä tulee aika tasaista.
Pyörittele "taikina" ensin tangoksi ja paloittele sitten tasaisesti. Pyörittele kevyesti pyöryköiksi.
Laita kokojyväjauhoja laakeaan astiaan ja pyörittele falafelit siinä ennen paistamista.
Paista pyörykät öljyssä.

Samalle lautaselle pääsi pari lihapullaakin 😀.
Kaikki sulassa sovussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti