maanantai 21. huhtikuuta 2014

NYHTÖLAMMASTA JA FETA-PERUNOITA
  -mieletöntä herkuttelua!


 Pääsiäisen aika kääntyy loppusuoralle ja samoin herkuttelu. Aika urakalla on tullut luettua reseptejä ja kokeiltua myös. Vyö kiristää juuri sopivasti merkiksi, että on aika vähän hellittää pöydässä istuskelua!
Ennen arkea oli kuitenkin eilen vuorossa pitkään ja hartaasti valmistettu, revitty lammas eli nyhtölammas. Kauppias tosin sanoi, kun neuvottelin siitä, että minkä palan lihaa ostaisin, että sehän on VAIN ylikypsäksi päästettyä lihaa. No, täytyy sanoa, että on ainakin minun makuuni!
Ruokasurffausta blogin Anna sai houkuteltua tähän urakkaan kuvauksellaan mehevästä ja mahtavasta lampaasta ja sen kanssa yhteen sopivista perunoista, joihin oli käytetty myös fetaa. Eli Anna sinua saan siis syyttää ja kiittää pääsiäissunnuntain ihanista mauista! Reseptit  ja ohjeet ovat siis suoraan Annalta, tosin määrät olivat meillä vähän pienempiä ja joitain mausteita jätin pois, mutta maku oli mahtava!

 

PULLED LAMB ELI NYHTÖLAMMAS
2kg luuton lampaanpaisti
 
marinadi:
2 dl oliiviöljyä
0,5 dl sitruunanmehua
2 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua timjamia
2 rkl kuivattua minttua (käytin tuoretta)
3 yksikyntistävalkosipulia raastettuna
1 rkl suolaa
reilusti mustaapippuria myllystä
 
uunivuokaan:
3 isoa sipulia
1 omena
4 dl vettä
 
Liemi:
vuoan pohjalta liemi, sipulit ja omenat
7 dl vettä (itse en lisännyt enää vettä tässä vaiheessa)
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
2 tl kuivattua minttua
2 rkl hunajaa
3-4 rkl kanafondia (jätin pois kokonaan)
1 tl inkivääritahnaa
mustapippuria myllystä

Valmista marinadi sekoittamalla aineet keskenään isoon muovipussiin tai kannelliseen lasivuokaan. Laita paisti sekaan ja pyörittele sitä mausteissa. Sulje pussi tai astia tiiviisti ja anna marinoitua vähintään vuorokauden (tai kaksi).
Ota lammas huoneen lämpöön tuntia ennen paistamista. Laita uunivuokaan muutamaan palaan halkaistut sipulit ja omena. Laita paisti niitten päälle, kaada marinadi myös ja laita vuokaan vesi.

Paista lammasta ilman foliota 175 asteisessa uunissa tunnin.
Laske lämpötila 130 asteeseen ja peitä vuoka foliolla. Anna lampaan kypsyä hiljalleen vielä n. 6h uunissa. Kurkkaa välillä aina  folion sisälle ja lisää tarvittaessa vettä.
Kun lammas on ollut seitsemisen tuntia uunissa ota se pois ja lihan vielä ollessa kuumaa ota liha toiseen vuokaan ja kahdella haarukalla riivi lihaa säikeiden mukaisesti .
Kaada vuoan pohjalle jäänyt liemi, sipuli ja omenat lävikön läpi. Paina lusikalla tiiviisti lävikköä vasten jotta saat mahdollisimman paljon makua mukaan. Laita liemi jääkaappiin kylmettymään hetkeksi, jotta saat kuorittua helposti pinnalle nousevan rasvan pois.
Kun olet tehnyt tuon kaada liemi kattilaan. Lisää sekaan vesi ja kaikki muut aineet. Anna kiehua hetken ja maistele välillä. Lisää tarvittaessa mausteita, jotta maku sopii omaan suuhun.
Ennen kun tarjoilet lihan, kaada liha ja neste uunivuokaan. Kuumenna 225 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia jotta liha mehustuu ja ehtii imemään liemen ihania makuja itseensä.
Ripottele pinnalle halutessasi tuoretta lehtipersiljaa ja minttua



 


FETA-PERUNAT

1,5-2 kg jauhoisia perunoita
300g murenevaa fetajuustoa
1 dl oliiviöljyä
2 tl kuivattua rosmariinia
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
 
Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
Murskaa morttelissa kuivattu rosmariini jauhemaiseksi.
Sekoita murskattu rosmariini oliiviöljyyn ja lisää suola ja mustapippuria.
Kaada 2 rkl oliiviöljyä uunivuokaan ja laita 225 asteiseen uuniin kuumenemaan. Tässä kohtaa oikaisin, enkä lämmittänyt vuokaa, eikä se haitannut ollenkaan.
Kun vuoka on kuuma lisää perunat vuokaan. Sekoittele ympäri ja perunat saavat vähän murskaantua. Kaada maustettu oliiviöljyseos perunoiden päälle ja sekoita hyvin.
Laita vuoka 225 asteiseen uuniin ja paahda perunoita 30 minuuttia.
Ota vuoka uunisa ja murustele fetajuusto päälle. Laita takaisin uuniin vielä n. 15 minuutiksi. Ripottele päälle tuoretta minttua ja lehtipersiljaa tai tavallista persiljaa.






 Näitä herkkuja tarjoiltiin siis Annan vinkkien mukaisesti tsatsikin ja salaatin kanssa. Kaikki oli herkullista ja noita perunoita on ehdottomasti tehtävä vielä uudestaan! 

2 kommenttia:

  1. Kylläpä näyttää hyvältä! Aivan mahtavaa, että reseptini maistuivat teillekin. Kauppias ei selkeästi ole syönyt hyvää nyhdettyä lihaa kun noin nuivasti asiaan suhtautui :) Valitettavan usein resepteissä näkee kyllä nyhdetyn lihan olevan tosi kuivaa ilman mitään lientä tai kastiketta. Itse sanoisin, että ilman lientä tämäkään liha ei olisi ollenkaan yhtä hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noin Anna. Tällä tavoin lihasta tuli maukasta ja mehevää!

      Poista