lauantai 19. huhtikuuta 2014

KANAVARTAAT JA SITRUUNAINEN RISOTTO
 Meillä pääsiäiseen kuuluvat kanaruoat. Eri tavoin eri vuosina. Tällä kertaa marinoin kanan ja sen jälkeen ne pujoteltiin vartaisiin ja grillattiin. Kanan kanssa sopivat ehdottomasti kaikki risotot ja nyt mentiin sitruunaisen risoton tahtiin. Siihen löysin idean Habanerokitchenin blogista. Pientä tuunausta ja muokkausta ja olipa herkullista vartaiden kanssa. Lisukkeeksi tehtiin suosikkisalaattimme Aura-juustosta ja cantaloupe-melonista. Pääsiäinen ja muutkin juhlapyhät ovat ihanaa aikaa, kun on paljon vapaata ja voi käyttää reilusti aikaa kokkailuun ja kattamiseen - ja tietysti myös herkutteluun.
KANAVARTAAT

n. 10 broilerin sisäfilettä (tai rintafileistä leikattuja suikaleita)
½ sitruunan mehu
3 rkl soijaa
3 rkl juoksevaa hunjaa
1 chilipalko
1 tl suolaa
n. ½ dl öljyä

Laita broilerin sisäfileet reilun kokoiseen muovipussiin. Purista sinne puolen sitruunan mehu ja sekoittele puristellen. Lisää sekaan soija ja juokseva hunaja sekä pieneksi pilkottu chili ja suola sekä öljy. Puristele mausteet sekaisin kanojen kanssa. Laita jääkaappiin maustumaan ainakin tunniksi tai pariksi.
Liota puisia varrastikkuja vedessä reilusti, ainakin ½ tuntia tai enemmän. Meillä on aikanaan Kreikasta hankitut metalliset grillivartaat ja ne ovat olleet vuosia käytössä.
Pujottele kanat vartaisiin ja grillaa välillä käännellen, kunnes kanat ovat kypsiä, mutta vielä mehukkaita.
SITRUUNAINEN RISOTTO

1 sipuli
2 rkl juoksevaa margariinia tai öljyä
3 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
n. 8 dl vettä + kanaliemikuutio
1 tl suolaa
½ tl sitruunapippuria
½ sitruunan mehu ja kuoriraaste
½-1 dl ruokakermaa
parmesan-juustoa

Pilko sipuli pieneksi. Laita kattilaan margariini/öljy kuumentumaan. Lisää sekaan sipuli ja anna kuullottua vähän aikaa. Lisää riisi ja anna senkin imeä vähän aikaa rasvaa. Kaada sekaan viini ja anna imeytyä riisiin.
Sulata kiehuvaan veteen liemikuutio. Lisää kanalientä vähän kerrallaan risottoon. Sekoita koko ajan ja anna nesteen aina imeytyä ennen kuin lisäät sitä. Kun olet lisännyt nesteen (n. 20 min. ajan)ja riisi on edelleen al dente eli tuntuu vähän pureskeltaessa, lisää mausteet, sitruunan mehu ja kuoriraaste. Sekoita. Lisää kermaa siten, että risotto jää vielä "valuvaksi". Raasta sekaan vielä parmesan-juustoa ja sekoita. Raasta juustoa myös lautaselle risoton päälle.
AURA-CANTALOUPE-SALAATTI
1/4 cantaloupe-melonia
jääsalaattia
Aura-murua
saksanpähkinöitä
kastike:
½-1 kermaviiliä
suolaa
sokeria
mustapippuria
pari ruokalusikallista sitruunan mehua
Kuutioi cantaloupe. Revi salaatti vähän pienemmäksi. Murusta saksanpähkinöitä käsillä. Laita salaatin ainekset kulhoon. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja laita tarjolle siten, että jokainen voi itse ottaa oman salaattinsa päälle haluamansa määrän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti