perjantai 11. huhtikuuta 2014

LEIPÄ MIEHEN TIELLÄ PITÄÄ - JA NAISENKIN
Tuore ruisleipä ja voinokare... Voiko olla suomalaisempaa makua ja ihanampia muistoja mieleen tuovaa tuoksua. Sain ruisleivän juuren työkaveriltani vähän aikaa sitten ja vihdoin alkuviikosta sain aikaiseksi leivän leipomisen. Useimmilla ei varmaan ole valmista leipätaikinan juurta, joten löysinpä teille ohjeen siihenkin Tupun tuvan blogista. Se vaatii vähän aikaa ja näpräämistä, niin kuin itse asiassa ruisleivän valmistus muutenkin. Mutta on kyllä kaiken vaivan väärti. Tästä ohjeesta tulee kaksi litteää pyöreää (tai soikeaa) hapanta ruisleipää. Meidän perheelle liikaa yhdellä kertaa,  joten piti viedä leipätuliaisia vähän ystävillekin.
RUISLEIPÄ

n. 1 dl ruisleivän juurta
Laita illalla isoon (n. 3 l) kulhoon
juuri +
1 l haaleaa vettä +
7 dl ruisjauhoja
ja sekoita tasaiseksi.
Peitä pyyhkeellä ja anna nousta yön yli n. 12-14 tuntia.

Aamulla lisää
2-3 tl suolaa ja
n. 9-13 dl ruisjauhoja ( voi olla osa myös leseitä tai 7 viljan hiutaleita tms. Itse käytin 1 dl kauraleseitä ruisjauhojen ohella).
Vaivaa taikinaa ja anna nousta 3-10 tuntia pyyhkeen alla.

Ota n. 1 dl taikinaa juureksi talteen rasiaan jääkaappiin (säilyy n. 3-4 viikkoa).

Laita taikina joko voideltuihin leipävuokiin tai leivo perinteiset ruisleivät. Anna nousta n. 1-3 tuntia.
Paista 250 C 20 min, sen jälkeen 225 C 40 min, eli yhteensä 1 tunti.

Kääri paistetut leivät pyyhkeisiin/leivinliinoihin tekeytymään.
Nauti!


2 kommenttia:

  1. Nam!! Tätä on ehdottomasti tehtävä, kiitos hyvästä ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna, ruisleipä on yksi niistä suomalaisen selkärankaa koossa pitävistä voimista. Ja maku on niin.... :)

      Poista