keskiviikko 16. lokakuuta 2013

MUMMIN MAA-ARTISOKKAKEITTO
 Tänään ruokaa laittaessani tulivat mieleeni monet lähiaikojen keskustelut. Ensin mietin vanhan koulukaverini kanssa käytyä keskustelua naisten ja miesten ruoista. Sitten mietin tuttavani perhettä, jossa yksi on kasvissyöjä ja muut syövät kaikkea. Ja vielä ehdin miettiä, että on se hyvä, että reseptejä voi saada sieltä ja täältä ja jakaa eteenpäin.
Tästä vihdoin päästään muutama päivä takaperin kauppareissulle, jossa silmiin osui pussillinen maa-artisokkia. Äitini on kasvattanut niitä vuosia mökin kasvimaan sivumullissa. Siellä ne kasvavat itsestään, pitkä varsi taivasta kohti kohottuen, mukulat maan uumenissa pullistellen. Päätin siis ostaa ensimmäistä kertaa niitä ihan kaupasta. Seuraavana päivänä ystäväni tuli kyläilemään ja toi tuliaiseksi omalta pihaltaan - maa-artisokkia! Ihana tuliainen ja niitä kun olen nyt pari päivää kaapissa hautonut, oli aika irrottaa sokka ja laittaa kattila tulille! Soitto siis äidille ja utelu, että mitä kaikkea siihen keittoon tulikaan...
No, hamstraukseni oli tuottanut myös pari pakettia pekonia, joten osansa kasvis-, osansa lihansyöjille, miehille, naisille - kaikille!
LEMPEÄ MAA-ARTISOKKAKEITTO MUMMIN TAPAAN
 
1 sipuli
1 rkl öljyä
2 jauhoista perunaa
n. 500 g maa-artisokkia
n. 5 dl vettä
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
loraus ruokakermaa
(mustapippurituorejuustoa)
ruohosipulia
(pekonia)
 
Silppua sipuli ja freesaa vähän aikaa kuumassa öljytilkassa. Lisää vesi ja anna kiehahtaa. Lisää kuoritut ja pilkotut perunat ja anna kiehua n. 10 minuuttia.
Kuori, raaputa tai muuten siisti maa-artisokkia. Itse tein sen tyyliin: vähän sinnepäin. Pilko niitä vähän ja laita kattilaan. Anna kiehua n. 10 minuuttia tai kunnes perunat ja maa-artisokat ovat kypsiä.
Soseuta sauvasekoittajalla ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää tuorejuustoa, jos on tai loraus kermaa. Silppua päälle ruohosipulia.
 
Halutessasi voit paistaa esim. uunissa samanaikaisesti pekonia keiton kanssa tarjottavaksi.
Levitä pekonit leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paista uunissa 200 C noin 15 minuuttia tai kunnes pekonit alkavat ruskistua. Ota pelti pois uunista ja siirrä pekonit toisen leivinpaperin päälle, johon olet laittanut talouspaperia, että enin rasva imeytyy paperiin.
 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti