sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

FOCACCIA JA VADELMASUKLAAMUTAKAKKU
  Kevät on pitkällä ja pakastin on vielä täynnä kaikkia marjoja ja muitakin herkkuja odottamassa käyttäjiä. Onneksi löytyy aina uusia reseptejä, johon saa upotettua vaikka näitä vadelmia. Pirkan uusimmasta lehdestä löytyivät nämäkin reseptit.
Teimme naapureitten kanssa eilen yhdessä aidanleikkuuta ja operaation päätteeksi vietettiin pieni piknik terassilla. Olin tehnyt päivällä focaccia-leipää bataattikeiton seuralaiseksi sen verran enemmän, että siitä riitti vielä iltapäivällä muutama pala oluen seuraksi. Pinnalle, juuston alle ripoteltu sormisuola teki leivästä ihanan makuisen. Käytin myös kuivattuja tomaatteja, mutta niiden sijaan voi laittaa mitä vaan, vaikka kirsikkatomaatteja tai oliiveja.
Makeaksi herkuksi kahvin kanssa tein vadelmasuklaamutakakkua, jota syötiin vaahdotetun Flora vanillan kanssa. Mutakakun tulee jäädä sisältä kosteaksi, mutta itse olisin pitänyt kakkua vähän pidempään uunissa kuin ohjeessa luki, sillä pakastevadelmista tulee sen verran kosteutta, että tämä kakku jäi sisältä vähän liian raa'aksi. Makuun se ei tosin vaikuttanut, vaan upposi meille kaikille hyvin.  

 VADELMASUKLAAMUTAKAKKU

200 g taloussuklaata
100 g leivontamargariinia
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
n. 100 g pakastevadelmia

Vuoraa irtopohjavuoan (24 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele ja jauhota reunat vehnäjauhoilla.
Sulata rasva miedolla lämmöllä kattilassa. Ota kattila pois liedeltä, lisää paloiteltu suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Kaada hieman jäähtynyt suklaaseos muna-sokerivaahdon joukkoon varovasti sekoittaen. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri sekaan.
Kaada puolet taikinasta vuokaan. Murskaa jäiset vadelmat muruiksi ja ripottele ne taikinan pinnalle ja kaada loput taikinasta vadelmien päälle.
Paista 175 C uunissa noin 30 min.
Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja ripottele pinnalle tomusokeria. Tarjoa kakku jäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

FOCACCIA (4 kpl)

4 dl vettä
1 pkt hiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
1 dl oliiviöljyä

Pinnalle
lusikallinen oliiviöljyä/leipä
kuivattuja tomaatteja (tai esim kirsikkatomaatteja)
sormisuolaa
mustapippuria
emmental-juustoraastetta

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva veteen. Lisää sokeri ja suola. Lisää jauhot taikinaan vähän kerrallaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Itse teen taikinan aina koneella, koska se on niin helppoa. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla pöydällä ja leivo tai kauli taikinasta neljä soikeaa leipää ja anna kohota pellillä liinan alla jonkun aikaa.
Painele leipien pintaan sormella kuoppia. Paina jokaiseen kuoppaan pala kuivattua tomaattia. Ripottele leivän päälle öljyä, sormisuolaa (reilusti) ja rouhittua mustapippuria. Laita lopuksi päälle kerros juustoraastetta.
Paista 250 C uunissa noin 10 min. Leikkaa focacciat 8 palaan.


Tarjosin focacciaa samettisen bataattikeiton kanssa lounaalla.



2 kommenttia: