sunnuntai 19. elokuuta 2012


JUOMIA MUSTISTA VIINIMARJOISTA

Eilen sain vihdoinkin kerättyä mustat viinimarjapensaat tyhjiksi. Marjoja ei onneksi tullut kovin paljon ja keittelinkin niistä mehut ulkona terassilla Mehu-Maijassa irtosähkölevyllä. Uusi induktiolieteni nimittäin "hylkii" mehunkeitintä, mutta onneksi hätä keinot keksii! Sitä paitsi olisi ollut melkein rikos viettää aikaa sisällä keittiössä eilisessä helteisessä säässä. Mutta kokata voi siis pihalla muutakin kuin grilliruokaa. Annoin mehun jäähtyä yön yli jääkaapissa ja tänään olen "pullottanut" mehun jääpalapusseihin. Suppilon avulla mehun saa aika siististi pusseihin ja siitä pakastimeen. Olen jo monta vuotta tehnyt niin, koska silloin kun lapset olivat pienempiä, heidän oli helppo itse keittää vesi kuumaksi vedenkeittimellä ja lisätä pakastimesta pari mehujääpalaa sekaan ja kuuma juoma oli valmista. Meillä ei ole kylmäkellaria, joten tällä tavoin olen ratkaissut myös mehun säilytysongelman!

KIR ROYAL -drinkki                 Mehujääpalojen käyttö ei rajoitu ainoastaan kuumiin juomiin flunssa-aikaan tai talvipakkasilla. Juhlajuomana maistuu melkein koska tahansa kuohuviini ja vähän erilaisen juomasta saa, kun laittaa pakastimesta mustaviinimarjajääpalan lasin pohjalle. Juoma pysyy kylmänä ja maustuu ihanasti.
Toinen perinteinen viinimarjojen käyttö on ollut jo muutaman vuoden joululiköörin teko. YLEn radion Olli Ihamäki kertoo joka syksy reseptin, joten muistan sen unissanikin; puoli litraa kaikkia aineita.





JOULULIKÖÖRI

½ l mustia viinimarjoja
½ l sokeria
½ l kirkasta viinaa

Kaada puhtaaseen lasipurkkiin marjat, niitten päälle sokeri ja lopuksi alkoholi. Sulje purkki ja hölskyttele muutaman päivän ajan kunnes sokeri on sulanut. Ensimmäisessä kuvassa taustalla on vuorokauden ajan maustunut juoma. Vielä toinen vuorokausi, niin sokeri on sulanut kokonaan. Unohda sen jälkeen purkki kaapin perälle ja joulusiivouksen aikaan löydä se! Siivilöi marjat ja pullota kauniisiin, pieniin pulloihin. Tee etiketit ja anna joululahjoiksi!                  

                       




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti