lauantai 11. elokuuta 2012

KANTTARELLIKEITTOA JA RAPUJA
Viikko sitten aloiteltiin rapukautta meilläkin. Tytär oli lähdössä pariksi viikoksi reissuun ja oli huolissaan siitä, että elokuun lopulla ei ehkä olisikaan enää terassilla rapukelejä. Syömisnautintoon kuuluu ehdottomasti hämärtyvä, lämpöinen ilta ulkona terassilla. Olin ostanut espanjalaisia jumborapuja laatikollisen ja ne oli otettu jääkaappiin sulamaan n. vuorokautta aiemmin. Niissä kuoret ovat joskus aika kovia ja aikamoisen askartelun takana on silloin syömisnautinto, mutta näpertelyähän se on muutenkin tuo rapujen syöminen.
Alkuruoaksi tehtiin vähän aikaisemmin illalla kanttarellikeittoa tuoreiden sämpylöiden kanssa. Kaikki osallistuivat valmisteluihin ja tietysti herkutteluun. Vanhat, perinteiset ohjeet takaavat, että kaikki onnistuu aina.



RAVUT

1 ltk pakastettuja jumborapuja
3 l vettä
3 rkl suolaa
tillinvarsia

Kiehautetaan vesi, jonne on lisätty suola ja tillivarret. Otetaan tillit pois ja annetaan vähän jäähtyä. Lisätään veteen ravut ja vähän uutta tilliä, annetaan rapujen olla liemessä n. 2-3 t.

Valutetaan ravut ja asetetaan kauniisti tarjolle.
Lisänä tarjotaan tietysti paahtoleipää, voita ja tillisilppua. Juomana valkoviini ja snapsi. Muista myös varata jokaiselle ruokailijalle vesikulho, jossa on sitruunaviipale, käsien huuhtelua varten.



KANTTARELLIKEITTO

1 iso sipuli
kanttarelleja
3 rkl voita/margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
kasvisliemikuutio
n. 6 dl vettä
2 dl ruokakermaa
suolaa
mustapippuria

Sulata margariini kattilassa ja lisää pieneksi silputtu sipuli. Kuullota vähän. Lisää kanttarellit (käytin pakastettuja sieniä, jotka oli siis ennen pakastamista silputtu ja käytetty kuivalla pannulla pikaisesti, että neste vähän irtoaa, mutta ei kuiva) joukkoon ja ripottele päälle vehnäjauhot. Kääntele vähän ja lisää vettä pikkuhiljaa sekoitellen. Lisää kuumaan liemeen kasvisliemikuutio. Anna poreilla hiljakseen n. 5 min. Kaada joukkoon kerma ja mausta keitto. Soseuta sauvasekoittimella kuohkeaksi ja tarjoa persiljasilpun kanssa.
Lisänä tarjottiin tuoreita sämpylöitä, jotka oli tehty jauhopussin ohjeen mukaan.




2 kommenttia:

  1. Aika uskomatonta, mutta meille on mietitty ihan sama menu täksi illaksi ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi teitä näyttää sääkin suosivan. Unohdin kirjoitella, että lauluthan kuuluvat asiaan, mutta teitä taitaa olla turha neuvoa näissä juhlintajutuissa :)

      Poista