TOMAATTI-MOZZARELLA-RENGAS
Pinterestin pirullinen tarjonta sai minut taas kerran ihan sekaisin. Tutkiskelin kuvia samalla miettien, että millaista ruokaa tarjoaisin viikonloppuna, kun meidän nuoriso oli tulossa syömään. Ranskalaisen Bernard Dauphinin blogin kuva jäi vaivaamaan minua niin paljon, että päätin tarttua härkää sarvista eli Google-kääntäjään turvautuen selvittää, miten tämä uskomattoman hienon näköinen alkuruoka oli rakennettu.Aika monta hikistä hetkeä sain upotettua tähän pipertelyyn, mutta hauskaakin oli. Yhdistin myös tähän alkuruokaan mukaeltuna Viinimaan kylmäsavulohi-punajuuri-hässäkän, jolloin sain aikaan hyvän makuisen kokonaisuuden.
TOMAATTI-MOZZARELLA-RENGAS
VOITAIKINARENKAAT
1-2 levyä voitaikinaa
Anna taikinalevyjen sulaa. Ota kaksi rengasmuottia, joista toinen on n. sentin pienempi halkaisijaltaan.
Kauli taikinaa ohuemmaksi. Leikkaa taikina noin 2 cm levyisiksi suikaleiksi esim. taikinapyörällä. Kiedo suikale pienemmän renkaan ympärille. Ujuta isompi rengas taikinan päälle siten, että taikina jää renkaitten väliin piiloon.
Paista 210 C uunissa noin 12-15 min.
Ota pois uunista ja varovasti irrota/liu'uta renkaat pois. Nosta taikinarengas jäähtymään. Toista niin monta kertaa, että sinulla on kuusi rengasta. Valmis rengas saattaa olla vähän kutistunut uunissa, mutta ei haittaa vaikka rengas ei olisi ihan kiinni. Muista jäähdyttää muottirenkaat jokaisen paiston välillä, sillä muuten taikina sulaa ennen kuin saat renkaat ujutettua taikinan molemmin puolin.
Tein ensin liian leveitä ja sitten liian kapeita taikinasuikaleita. Ajattelin pelastaa renkaat laittamalla kaksi ohutta vierekkäin. No ei onnistunut eli ne irtosivat toisistaan kypsinä. Hohhhoijaa. Pientä treeniä vielä vaatii.
Renkaiden irrottaminen kuumina on taitolaji. Minulla on pienet silikonisormisuojat, joilla se kuitenkin onnistui sormien palamatta.
MOZZARELLA-PUOLIKUUT
1 mozzarellapallo
100 g créme fraichea
n. 1/2 dl kuohukermaa
2 1/2 tl agar-agaria
Revi mozzarellapallo paloiksi kattilaan. Lisää sekaan creme fraiche ja kuohukerma sekä agar-agar. Kuumenna kattilassa hiljalleen koko ajan sekoittaen, kunnes mozzarella on sulanut ja massa on tasaista.
Laita rengasmuotti lautaselle. Kaada varovasti vähän jäähtynyttä massaa muottiin. Massaa tulee vielä toinenkin rengas täyteen. Ei haittaa vaikka massaa vähän valuisi renkaan alta. Laita päälle tuorekelmu ja laita jääkaappiin hyytymään 3-4 tunniksi tai yön yli.
Jännitin ennakkoon, että irtoaako juusto muotistaan, mutta se onnistui yllättävän helposti.
Leikkaa kiekko ensin puoliksi.
Ja seuraavaksi puolikas kiekko taikinarenkaitten paksuisiksi viipaleiksi.
TOMAATTIALUSTA
100 g paseerattua tomaattia
ripaus suolaa ja sokeria
1 liivatelehti
Laita liivatelehti kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Kaada paseerattu tomaattisose kattilaan ja mausta ripauksella suolaa ja sokeria.
Purista vesi liivatteesta pois ja lisää liivate tomaattisoseen sekaan sekoittaen.
Kaada seosta pienille lautasille ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi.
Tee BALSAMICO-KAVIAARI .
PIKKUTOMAATIT
eri värisiä tomaatteja
Itselläni oli pieniä keltaisia ja punaisia kirsikkatomaatteja, molempia 5.
Tee tomaatteihin pieni viilto. Kiehauta kattilassa vettä ja laita tomaatit noin minuutiksi kiehuvaan veteen. Ota pois samantien ja laita kylmään veteen vähäksi aikaa.
Ota pois vedestä ja kuori tomaatit. Kuoren pitäisi irrota helposti.
Leikkaa tomaatit halki ja poista siemenet. Kuutioi ihan pieniksi kuutioiksi.
ANNOKSEN KOKOAMINEN
Irrota mozzarellat varovasti rengasmuoteista (voit auttaa vähän veitsellä reunasta, mutta ainakin itselläni, nämä irtosivat helposti). Leikkaa mozzarella ensin puoliksi ja sen jälkeen viipaloi siten, että sinulla on noin taikinarenkaitten levyisiä puolikuun mallisia juustoja.
Ota pienet tomaattilautaset ja aseta ne keskelle isompaa lautasta. Laita moazzarella taikinarenkaaseen ja nosta rengas pystyyn tomaattisoseen päälle.
Nostele pienellä lusikalla kuutioituja tomaatteja mozzarellan päälle. Ripottele annokseen myös balsamico-kaviaaria (omasta kaviaaristani tuli tällä kertaa aika pientä helmeä...).
Aseta päälle joko mini-rucolaa, basilikaa tai jotain muuta haluamaasi yrttiä.
Viikonlopun "askarteluvinkki" 😅!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti