sunnuntai 8. syyskuuta 2019

BALSAMICO-KAVIAARI
eli pieniä kokeiluja
 Pinterest ja Master Chef -ohjelmat saavat pääni pyörälle. Sata eri juttua, jota tekisi mieli kokeilla ja maistaa. Erilaisia tekniikoita, joista en ole kuullutkaan. Erilaisia aineksia, joita en ole ikinä maistanutkaan. 
 Viime aikoina olen keskittynyt haalimaan näköpiiriini erilaisia "kaviaareja". Ei siis oikeita vaan kaviaarilta näyttäviä "helmiä", jotka on tehty milloin mistäkin. Ja pakkomielteeni päästä kokeilemaan tätä huipentui viikonloppuna. 
 Löysin vihdoin ihan ruokakaupasta Agar agaria, joka on vegaaninen hyytelöimisjauhe. Sitä on saanut aiemmin apteekista, mutta nyt Meira on alkanut valmistaa ja myydä sitä myös ruokakaupoissa.
 Samoin minulta on puuttunut (ajatelkaa todella!) tuollainen purkki tai pullo, jossa on kapea kärki. Huoh, onneksi on kuva, joka ehkä kertoo, mitä tarkoitan 😂. 
 No nyt on jauheet ja purnukat, joten kokeilemaan! Olin päättänyt aloittaa kokeilut balsamiviinietikalla, koska halusin tehdä alkusalaatin, johon tulisi mozzarellaa ja sen pariksi tietty balsamicoa. Käytin salaattiin pieniä mozzarellapalloja, kirsikkaluumutomaatteja ja kiiviä.



 Öljyyn tiputellaan pisaroita, jotka hyytyvät helmiksi.
Helppoa! 

BALSAMICOKAVIAARI

2 dl oliiviöljyä
1 tl agar agaria
n. 1,5 dl balsamiviinietikkaa

 Laita oliiviöljy kapeaan, korkeaan lasiin ja laita lasi pakastimeen siksi aikaa, kun lämmität balsamicon.
 Laita kattilaan yhtä aikaa balsamiviinietikka ja agar agar, laita levy päälle ja sekoita poreilevaa balsamicoa pari minuuttia. Seos alkaa paksuuntua tässä ajassa ja ota kattila pois levyltä. Anna jäähtyä hetken.
 Kaada seos purkkiin, jossa on kaatonokka (tai kärki tai jotain...).
 Ota öljy  pois pakastimesta (on siis tärkeää, että öljy on kylmää ja vähän jähmeää, jolloin helmet ehtivät kunnolla muodostua) ja ala tiputella balsamicotippoja pikku hiljaa öljyyn. Ne valuvat hiljalleen lasin pohjalle muodostuen helmiksi.
 Kun olet valuttanut kaiken balsamicon, ota lusikka ja sekoita helmiä reippaasti lasissa.
 Ota toinen astia, jonne laitat kylmää vettä. Ota lusikalla helmiä öljystä, siivilöi ne ja kaada siivilästä kylmään veteen. 
 Ota "helmet" lusikalla vedestä ja laita talouspaperin päälle kuivumaan. Siirrä siitä annokseen. 
 Voit säilyttää helmiä vedessä jääkaapissa, kunnes tarjoat niitä (en tiedä kuinka kauan, mutta ainakin muutaman tunnin).
Tiputa balsamicoa tippa kerrallaan muutaman sentin päästä öljyn pintaan.
Ota helmiä lusikalla öljystä.
Siivilöi öljy pois ja siirrä helmet veteen.
Nostele helmet vedestä kuivumaan talouspaperin päälle ennen käyttöä.
Valmiit balsamicohelmet ovat kiinteitä ja maistuvat ehkä vähän miedommilta, kuin varsinainen balsamiviinietikka, mutta tekevät hauskan säväyksen annokseen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti