sunnuntai 19. tammikuuta 2020

LAKU-PANNACOTTA - AAH!
 Sain kummitytöltäni Norjasta joululahjaksi raakalakritsijauhetta ja ajattelin ensin kokeilla sitä johonkin jälkiruokaan. Avasin nimittäin purkin ja sen tuoksu oli niin houkutteleva, että olisin voinut pistellä sitä sellaisenaan poskeeni. 

 Maku-sivustolta löysin lakritsipannacotta-reseptin ja koska pannacotat ovat ihania jälkkäreitä, päätin kokeilla sitä. Pannacotta olisi ehkä kannattanut laittaa mieluummin korkeampaan lasiin kuin laakeaan jälkiruokakulhoon, koska siitä tuli aika tymäkkää. Pannacotan tulisi olla pehmeää ja vähän hyllyvää, mutta tämä oli turhan tiukkaa.
 Maku vinkkasi vielä tekemään lisäksi mantelikeksejä ja niistä tuli itse asiassa niin hyviä, että kommentit kotona olivat kehuvia. Omasta mielestäni keksit olivat kyllä aikamoinen rasvapaukku vaikka maku sopi kyllä yllättävän hyvin lakritsia täydentämään. Ja itse lisäsin vielä muutaman vadelman pinnalle raikkautta tuomaan.

LAKRITSI PANNACOTTA (2-3 annosta)

3 dl kuohukermaa
1/2 dl ruokosokeria
1 tl vaniljauutetta
1/2 tl lakritsijauhetta
1 liivatelehti

 Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi.
Sekoita pinnoitetussa tai paksupohjaisessa kattilassa kerma ja sokeri. Kuumenna kerma kiehuvaksi hiljalleen, koko ajan sekoittaen. Lisää lakritsijauhe kuumaan kermaan vähän kerrallaan ja vispilällä voimakkaasti vatkaten. Pienikin määrä tuo yllättävän voimakkaan maun.

 Ota kermakattila pois liedeltä. Lisää sekaan vaniljauute.
Puristele liivatelehdestä ylimääräinen vesi pois ja lisää liivate kuumaan kermaseokseen koko ajan sekoittaen.
Kaada seos kahteen tai kolmeen jälkiruokamaljaan tai pieneen lasiin.
 Anna hyytyä muutama tunti tai yön yli.
MANTELIKEKSIT (18 kpl)

50 g voita
1/2 dl muscovadosokeria (tai ruokokidesokeria)
1 rkl hunajaa
3 rkl mantelijauhetta
1 1/2 dl mantelilastuja

 Sulata voi, sokeri ja hunaja kattilassa. Lisää mantelijauhot ja -lastut.
 Ota massasta kahdella teelusikalla pieniä nokareita (noin 1 tl) leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille. Taikina leviää uunissa todella paljon.
 Paista 175-asteisen uunin keskitasolla kauniin värisiksi, 6–7 minuuttia. Varo polttamasta lastuja.
 Anna lastujen jäähtyä rapeiksi ritilällä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti