sunnuntai 1. syyskuuta 2019

PULLAPÄIVÄNÄ DALLAS-PULLIA
 Pullan tuoksu on varmaan yksi parhaimmista keittiötuoksuista omaan nenääni. Omissa mielikuvissani palaan aina siihen aikaan, kun olin ensimmäisiä vuosia koulussa. Siihen maailman aikaan 60-luvun loppupuolella lauantai oli vielä koulupäivä, ajatelkaa! Muistelen, että joka lauantai, kun tulin koulusta, äiti oli leiponut meille pullaa. Ihana tuoksu tuli vastaan jo rappukäytävässä ja sai askeleet suorastaan lentämään.

 En ole halunnut tätä mielikuvaa murskata eli kysyä totuutta äidiltäni, että oliko todella näin. Mutta siitä on lähtenyt rakkauteni tuoreeseen pullaan ja sen tuoksuun. Ja siksipä leivon pullaa mielelläni. Vaikka vyötärönauha napsahtelisi poikki, on aina välillä pistettävä vähän ranttaliksi!

 Jostain syystä muutama päivä sitten, alkoi mieleni tehdä Dallas-pullia. Tiedättehän niitä ihanan vaniljaisen makuisia, jossa on jotain pehmeää täytettä. Parit googlailut ja huomasin, että kaikki reseptit olivat lähes samanlaisia. Siis leipomaan!
DALLAS-PULLAT (n. 20 kpl)

3 dl maitoa
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
reilu 1 tl kardemummaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
1 pss  kuivahiivaa
100 g voita
1/2 kananmuna

Täyte:
250 g (1 prk) maitorahkaa
100 g voita
3/4 dl sokeria
1/2 dl vaniljakreemijauhetta
1 tl vaniljasokeria

 Tee ensin pullataikina. Kuumenna maito 42 C ja lisää sekaan suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita pariin desiin jauhoja kuivahiiva ja lisää sekaan. Vaivaa koko ajan (anna koneen käydä koko ajan, jos käytössäsi on joku laite). 
 Riko kananmuna lasiin ja sekoita rakenne rikki. Lisää noin puolet munasta taikinan sekaan.(jätä loput voiteluun). 
 Lämmitä voita vähän aikaa mikrossa, että se pehmenee (ei haittaa vaikka vähän sulaa) ja lisää sekaan. Lisää loput jauhot, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota leivinliinan alla noin puoli tuntia.

 Tee  täyte. Lisää huoneen lämpöiseen voihin kaikki muut aineet ja vatkaa vaahdoksi.

 Ota taikina pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi (helpoin tehdä, jos jaat taikinan puoliksi). Levitä levyn päälle täytettä ja rullaa varoen pitkältä sivulta alkaen. Leikkaa parin sentin kiekoiksi ja asettele kiekot paperisiin leivosvuokiin. Anna kohota n. puoli tuntia.

Voitele pullat varoen ja paista 225 C uunissa n. 15 minuuttia.

Täyte pursuilee pullista, mutta se ei haittaa. Jotkut laittavat täytettä vielä pullien päällekin, mutta itse vain voitelin ne varoen kananmunalla.
Ihana vaniljainen pullantuoksu viipyy kotona vielä pitkään sen jälkeenkin, kun pullat on jo syöty.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti