sunnuntai 25. joulukuuta 2016

ROSMARIINI-NÄKKÄRI
 Jouluksi tulee tehtyä usein jotain omatekemää. DIY - tee se itse on muutenkin tämän ajan mukaista, vähän kotoilua ja vähän puuhastelua. Ja kaiken kukkuraksi antamisen ilo!
 No tänä jouluna löysin Kotivinkin ohjeen, jonka mukaan tein näkkäriä. Olen useana vuonna tehnyt Norjalaista näkkäriä, mutta nyt oli kiva löytää uusi resepti. Kun norjalainen näkkäri koostuu pääasiassa siemenistä, on tämä ihan erityyppinen. Ja lisäksi hienoinen rosmariinin tuoksu ja maku on ihanan viettelevä.
 Laitoin muutaman näkkärin päällekkäin ja solmin ne kauniilla nauhoilla ja näin sain tehtyä jouluyllätyksiä ystävilleni. Joihinkin ostin vielä lisäksi pienen maustetun tuorejuuston.
ROSMARIINI-NÄKKÄRI

2 dl maitoa
1 rkl voita
1 rkl tummaa siirappia
¼ (n. 12 g) pkt tuorehiivaa tai 2 tl kuivahiivaa
½ tl suolaa
1 tl rosmariinia
3 dl täysjyvävehnäjauhoja (grahamjauhoja tai sämpyläjauhoja)
3 dl vehnäjauhoja

 Sekoita maito, voi ja siirappi. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Tai jos käytät kuivahiivaa, lämmitä neste 42 C ja lisää hiiva jauhojen joukkoon. Lisää seokseen suola, rosmariini ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi.
 Alusta vehnäjauhot taikinaan hyvin vaivaten. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä 30 minuuttia.
 Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, leivo pötköksi ja jaa n. 10-12 osaan. Kauli kukin osa ohueksi leiväksi, jonka halkaisija on noin 15 senttiä. Tee halutessasi keskelle reikä pienen jauhotetun lasin suulla.
 Nosta muutama leipä kerrallaan leivinpaperin päälle uunipellille. Pistele leivät kauttaaltaan haarukalla. Paista 275-asteisen uunin keskitasolla 4-6 minuuttia. Anna rosmariininäkkärin jäähtyä ilman leivinliinaa ritilän päällä.

Pienellä lasilla saat tehtyä helposti reiän leipiin.
Leivän keskipaloista tulee mukavia pikkuherkkuja. Otat yhden ja et malta olla ottamatta toista...
Mukavia naposteluhetkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti