lauantai 10. toukokuuta 2014

STICKY SAUCE & MEATBALLS
 ELI ATERIA ITÄMAISITTAIN
 Jauhelihan ostaminen kaupasta kuuluu siihen vakiojuttuun, kun tekee sen tutun kierroksen kaupassa. Sitä ostaa vaikkei sillä hetkellä tiedä mitä siitä tekisi. Tänään halusin tehdä "jotain muuta" kuin kaikkea sitä, mitä aina ennen.
Jonkun aikaa sitten luin Vispilävintiön blogia ja hän oli napannut vinkin uudesta Parempaa roskaruokaa- kirjasta. Siis maustettuja lihapullia ja tahmeaa kastiketta. Itse keitin lisäksi kokojyvänuudeleita ja tein kasvislisäkkeen. Tulipa hyvää ja maukasta! Kannattaa kokeilla vähän erilaista tapaa tehdä lihapullia. Päälle olisi voinut silputa kevätsipulia, mutta sitä ei kaapista löytynyt. Sen sijaan käytimme suolapähkinöitä ja ne sopivat erittäin hyvin tähän.
ITÄMAISET LIHAPULLAT (n. 50 kpl pienehköjä lihapullia)

600 g jauhelihaa
3 rkl korppujauhoja
1 tl seesamiöljyä
1 kananmunaa
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1
 tl suolaa
mustapippuria
1 tl jauhettua inkivääriä
½ tl jauhettua korianteria


Päälle:
seesaminsiemeniä
suolapähkinöitä

Hienonna sipulit sekä valkosipulit. Itse kuullotan sipulit aina öljytilkassa ennen sekoittamista muihin aineisiin, mutta se ei ole välttämätöntä. Mittaa kaikki aineet kulhoon ja vaivaa huolellisesti sekaisin. Pyörittele taikina palloiksi ja paista leivinpaperin päällä uunissa 200 C n. 12 minuuttia.
Paahda sillä aikaa kuivalla ja kuumalla pannulla seesaminsiemeniin vähän väriä. Pyörittele valmiit lihapullat kastikkeessa ja koristele annos seesaminsiemenillä ja suolapähkinöillä. Tarjoa nuudeleiden ja kasvisten kanssa ja käytä lihapullien ylijäämäkastiketta reilusti myös lisukkeille.
STICKY SAUCE eli tahmakastike

1,5 dl hoisin-kastiketta
0,5 dl riisiviinietikkaa
3 valkosipulinkynttä
4 rkl soijakastiketta
1,5 tl seesamiöljyä
1,5 tl jauhettua inkivääriä


Laita kaikki aineet tehosekoittajaan ja sekoita sekaisin. Vaihtoehtoisesti pilko valkosipulinkynnet ensin, sekoita aineet keskenään ja soseuta sauvasekoittajalla. Tein kastiketta vähän pienemmän annoksen ja sitä jäi vielä huomiseksikin vähän.
SIPULI-PAPRIKA-HERKKUSIENI-LISUKE

1 paprika
1 sipuli
muutama tuore tai 1 prk herkkusieniä
2 rkl öljyä
1-2 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

Suikaloi paprika ja sipuli, viipaloi sienet.
Kuullota sipulia ja paprikaa öljyssä vähän aikaa. Lisää joukkoon herkkusienet ja jatka paistamista pari minuuttia.
Lisää balsamico, sokeri ja suola ja kääntele sen verran, että maku tarttuu kasviksiin ja balsamicosta haihtuu vähän etikkaa.
Tarjoile lisukkeena lihan tai kanan kanssa.










2 kommenttia:

  1. Namnamnam, ihana kuulla että mun blogi on ollut inspiraation lähteenä jollekulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli todella ja koko perhe tykkäsi näistä :) Siis kiitos!

      Poista