keskiviikko 10. heinäkuuta 2019

KESÄ JA JUHLAT
Heinäkuun ympärille keskittyy meidän perheessämme syntymäpäiväjuhlasesonki ja toinen on joulukuun tienoilla. Juhlimme siis yhtäaikaa montaa sankaria, vaikka tälle kesälle sattui äitimme 80-vuotispäivä, joten hän oli tietenkin pääsankari.

Kaikki alle kasikymppiset osallistuivat ruokien valmisteluihin ja tekemisiin eli vanhempani ja tätini pääsivät kerrankin vain nauttimaan lopputuloksista.
Juhla aloitettiin mökillä perinteisesti maljojen nostamisella. Mansikkaiseen kuohuviiniin oli kerätty muutamia metsämansikoita, jotka kuuluvat aina keskikesän maljoihin.
Nuorekkaat vanhempamme!
Alkuruokana oli Créme Ninon eli samppanjahernekeitto. Ihana kuohuva keitto tehdään pakasteherneistä, pinnalle lisätään löysästi vatkattua kermaa ja kuohu saadaan aikaan kuivalla kuohuviinillä.
Olimme tehneet yhdessä ménun, joka koostui runsaasta kala- ja salaattipöydästä.
Suunnitelmat ovat aina joustavia ja niinpä meillekin tuli jotain vielä lisää, mm. kanan ja quornin lisäksi grillattiin porsaan fileitä ja kastikkeeksi tehtiin ihana avokadokastike (resepti lopussa). 
Deviled Eggs olivat tällä kertaa sekoitus perinteisiä ja avokadotäytteisiä. Molempiin reseptit: ( avokado täältä ja perustäyte täältä ). Kuvassa keskellä ihanan pehmeä avokadokastike, joka sopii kaikelle grillattavalle.
Lämpimät ruoat olivat suoraan grillistä: maissit, bbq-maustetut porsaan fileet ja herkulliset thai-vivahteiset kanan paistileikkeistä tehdyt vartaat.
Jälkiruokatarjotin!
Jälkiruokana oli sitruunainen "juustokakku" eli pienten maljojen pohjalle oli murskattu Digestive-keksiä, päälle oli laitettu kermavaahtoon sekoitettua sitruunarahkaa, joka oli kevyesti maustettu sokerilla ja vaniljasokerilla. Annokset oli viimeistelty metsämansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä. 
Ihanan kevyt ja pieni jälkiruoka sulattelemaan kaikkea siihen mennessä syötyä.
Välillä piti tehdä pieni kävely meren rantaan, ennen kuin siirryttiin   kahvin ja leivonnaisten kimppuun. Vaikka päivä oli aika viileä, ei kuitenkaan satanut ja meri oli tyyni.
Nuorison pelaillessa jonkun aikaa ulkona terassilla, katettiin kahvipöytä.
Etualalla pienet vaniljaiset Brownies -leivonnaiset. Reseptistä poiketen käytin näihin siis vaniljarahkaa ja jätin pois vaahtokarkit. Aina voi vähän muokkailla tarpeen ja tarvikkeiden mukaan.
Tätini oli tehnyt herkullisen herkät Herrasväen pikkuleivät. Näin mureita pikkuleipiä ei kukaan toinen pysty tekemään! Ihania!
Sankarin eli äitini vastuulle oli jätetty ainoastaan pöytäliinojen silitys, me muut huolehtisimme kaikesta muusta. Mutta. Hänkin lisäsi lusikkansa soppaan ja oli leiponut suussa sulavat Bebé-leivokset. Aah!
Täytekakku oli tällä kertaa mansikkainen piimähyytelökakku, jota tein juhannuksenakin. Kakku on ihanan raikas ja kevyt eli vahva suositus kaikkiin juhliin. Ja päällistä voi siis varioida haluamallaan tavalla. Peruskakkuun kuuluu mangohyytelö pinnalle, mutta mikä vaan sopii omasta mielestäni - ehkä seuraavaksi syntyy mustikkakakku, mikäli vain mustikoita metsästä tänä vuonna löytyy.
Ihanan herkkä kukka-asetelma koristi juhlapöytää.
Äitejä, tyttäriä, isiä, poikia, sisaruksia, serkuksia, puolisoita... useampi sukupolvi läheisiä, rakkaita!



AVOKADOKASTIKE GRILLATTAVIEN KANSSA (mukaeltu touchoftaste.fi)

1 prk (125 g) crème fraichea
2 kypsää avokadoa
1 tl Touch of Taste Kasvisfondia
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
ripaus sokeria

 Halkaise avokado, poista kivi ja kaiverra hedelmäliha ulos. Laita kulhoon. Soseuta kaikki ainesosat tasaiseksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella.
Mausta fondilla, sokerilla, suolalla ja pippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti